Szijjarto: Ungaria are negocieri „reusite” cu China. Urmeaza noi investitii chinezesti in valoare de 8-10 miliarde de euro

externe

Patru mari companii chineze urmeaza sa realizeze investitii in valoare de 8-10 miliarde de dolari in Ungaria, a declarat, luni, Peter Szijjarto, ministrul ungar al Afacerilor Externe si al Comertului Exterior, dupa cea de-a 15-a intalnire cu Wang Yi, directorul Comisiei centrale pentru Afaceri Externe a Partidului Comunist Chinez, potrivit hirado.hu.

„Lucram de 8 ani si jumatate pentru ca relatia dintre Ungaria si Republica Populara Chineza sa devina cu adevarat strategica, cu adevarat cuprinzatoare si cu adevarat un parteneriat”, a afirmat seful diplomatiei ungare.

Acesta a subliniat ca, din motive de mediu, in Europa s-a luat decizia politica de ecologizare a sectorului transporturilor, ceea ce necesita masini electrice si baterii, iar liderii de piata, in acest din urma domeniu, sunt de departe companiile din Est, inclusiv cele chinezesti.

Peter Szijjarto a calificat drept reusite negocierile care, in ultimii ani, au avut ca rezultat acorduri privind investitiile chinezesti care au adus in Ungaria cele mai moderne si cele mai ecologice tehnologii creand mii de locuri de munca.

„Sa nu uitam ca in cel mai negru an al economiei globale am reusit sa anuntam cea mai mare investitie din istoria economiei ungare. Si in prezent se desfasoara o serie de negocieri cu patru mari companii din China care, odata incheiate, ar putea aduce in Ungaria investitii noi de 8-10 miliarde de euro”, a explicat Szijjarto.

In acest context, politicianul de la Budapesta a salutat sprijinul acordat de Beijing pentru stimularea investitiilor, precum si extinderea schimbului bilateral de marfuri care a atins, anul trecut, 12 miliarde de dolari.

In plus, Peter Szijjarto a subliniat ca se dezvolta si cooperarea in domeniul agricol, ca urmare a faptului ca tara din Asia de Est a emis cel mai mare numar de licente de import pentru produse alimentare unguresti din regiunea Europei Centrale.

Ministrul a mai declarat ca o intrebare cheie este unde se vor intoarce mai intai turistii chinezi dupa restrictiile cauzate de pandemie si a amintit ca, pana in acest moment, autoritatile au aprobat operatorilor de turism chinezesti permisiunea de a organiza excursii de grup in doar doua tari europene.

Ungaria este una dintre acestea si singura tara din UE care are deja cinci zboruri pe saptamana spre si dinspre China.

In cele din urma, seful diplomatiei ungare a afirmat ca razboiul din Ucraina are un impact negativ asupra Ungariei si Europei si, prin urmare, guvernul este interesat sa puna capat conflictului armat cat mai curand posibil.

„Vestea buna este ca si chinezii sunt pregatiti sa actioneze in vederea pacii si putem lucra impreuna in cadrul marilor organizatii internationale pentru a aduce pacea in Ucraina cat mai curand posibil, pentru ca, daca va fi pace cat mai repede, cu atat vom putea salva mai multe vieti”, a declarat Peter Szijjarto.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: