Tabara de refugiati de la Idomeni este EVACUATA. Sute de politisti participa la operatiune – VIDEO

externe

Evacuarea taberei de refugiati si migranti de la Idomeni, la frontiera dintre Grecia si Macedonia, unde se afla circa 8.400 de persoane, a inceput marti dimineata, in prezenta unui important dispozitiv politienesc, relateaza France Presse, citata de Agerpres.

Evacuarea taberei improvizate de la Idomeni se desfasoara ‘lent’ si ‘cu calm’, a declarat agentiei franceze de presa purtatorul de cuvant al Serviciului de coordonare a crizei migratorii, Giorgos Kyritsis. ‘Operatiunea a inceput marti in jurul orei 04:00 GMT si se desfasoara intr-un ritm lent si cu calm si nu este necesara recurgerea la forta’, a spus acelasi purtator de cuvant.

Jurnalistii nu au avut acces la tabara marti dimineata, politia blocandu-le calea la trei kilometri de acest loc.

Cel putin 200 de politisti, dintre care zeci in haine civile, si 20 de masini ale politiei au fost desfasurati la Idomeni, iar un elicopter survoleaza zona deasupra taberei de migranti, unde numeroase familii au trait in conditii mizere mai bine de trei luni.

Fortele de ordine incurajeaza migrantii, in majoritatea cu familii, sa iasa din corturi si sa se imbarce in autobuze pentru a fi transferati la adaposturile invecinate.

De luni, un numar mare de politisti a sosit la Idomeni pentru a pregati aceasta operatiune de evacuare.

Purtatorul de cuvant citat avertizase luni ca operatiunea va fi lansata ‘marti sau miercuri’, adaugand ca nu este vorba ca tabara sa fie evacuata in decurs de o zi.

Potrivit acestuia, evacuarea — care a fost posibila datorita crearii in ultimele zile a peste 6.000 de locuri in centrele de primire din nordul Greciei — ar putea dura aproximativ ‘zece zile’.

Ordinul de evacuare a taberei a determinat deja 400 de persoane sa accepte duminica transferul lor intr-un adapost din apropierea orasului Salonic, in timp ce un alt grup de 400 de persoane se pregatea luni seara sa-i urmeze.

Suprapopularea taberei din Idomeni a inceput in primele zile ale lunii martie, dupa inchiderea asa-numitei ‘rute balcanice’.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: