Taierea pensiilor speciale, scoasa cu totul din noul program de guvernare al PNL. Ce promitea Rares Bogdan inainte de alegeri: „Obligatoriu pentru PNL ca in primele 30 de zile de cand am ajuns la putere sa eliminam pensiile speciale”

politica

Taierea pensiilor speciale a fost eliminata din programul de guvernare PNL-UDMR al Cabinetului Ciuca. La capitolul „Munca” nu se vorbeste deloc despre pensiile speciale, desi eliminarea acestora a fost una dintre marile teme de campanie ale PNL.

Iata ce apare in legatura cu „reforma sistemului de pensii” in programul de guvernare al Cabinetului Ciuca:

1.1. Digitalizarea / evaluarea dosarelor de pensii;

1.2. O noua legislatie care sa aduca echitate, sustenabilitate si reducerea discrepantelor intre cuantumurile pensiilor celor care au desfasurat activitati similare si au avut contributii similare la sistemul de pensii;

1.3. Recalcularea pensiilor dupa formula din noua lege, care sa permita o crestere mai consistenta a pensiilor mici aflate in plata.

De asemenea, se are in vedere introducerea unui sistem de indexare automata care sa excluda influenta factorului politic. Pana la finalizarea reformei in sistemul public de pensii, pensiile vor fi indexate plecand de la acoperirea cu 100% a ratei inflatiei si cel putin 50% din rata de crestere a castigului salarial mediu brut.

Prin urmare, nimic despre pensiile speciale.

O referire vaga la pensiile speciale apare doar in zona de punere in aplicare a prevederilor din PNRR: „Intrarea in vigoare a cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale”.

Liviu Iolu, fost purtator de cuvant al Cabinetului Ciolos, a comentat ironic eliminarea prevederii legata de taierea pensiilor speciale: „A aparut programul de guvernare al cabinetului Ciuca. Nu vreau sa stiu cat de nervos va fi Rares Bogdan pentru ca a disparut de acolo taierea pensiilor speciale”.

In aprilie 2019, actualul prim-vicepresedinte al PNL, Rares Bogdan, a promis ca pensiile speciale vor fi eliminate „in 30 de zile” dupa ce PNL va prelua guvernarea.

„Obligatoriu pentru PNL ca in primele 30 de zile de cand am ajuns la putere sa eliminam pensiile speciale. Nu poti sa ai pensie fara sa ai contributivitate. 1,7 miliarde de euro ne costa pensiile speciale in fiecare an. Cand are unul pensie de 300, 450 de milioane si este angajat si la stat, astia 80% se angajeaza in ministere, companii nationale si au iesit la pensie la 45, 46 de ani si au si salariu din bugetul public. Asta e una din marile mize care trebuie rezolvate”, a declarat Rares Bogdan, in cadrul unei conferinte de presa, la Madrid, conform B1.

Mai mult despre: ,

Comentarii: