Taiwan, pozitie dura si curajoasa fata de intalnirea dintre Putin si Xi Jinping: „Vedem fata sinistra a agresiunii, expansionismului si deteriorarii pacii de catre regimul comunist chinez”

externe

Taiwanul a condamnat, sambata, momentul ales pentru ca Rusia si China sa-si anunte parteneriatul „fara limite”, la inceputul Jocurilor Olimpice de iarna, afirmand ca guvernul chinez face de rusine spiritul Jocurilor. Taiwan a spus ca este „dispretuitor” modul in care au actionat Putin si Xi Jinping.

China si Rusia, in cadrul unei intalniri a liderilor lor cu cateva ore inainte de deschiderea oficiala a Jocurilor Olimpice de iarna, s-au sustinut reciproc cu privire la situatiile privind Ucraina si Taiwan, cu promisiunea de a colabora mai mult impotriva Occidentului.

Rusia si-a exprimat sprijinul pentru pozitia Chinei conform careia Taiwanul, guvernat democratic, este o parte inalienabila a Chinei, si opozitia fata de orice forma de independenta a insulei.

Ministerul taiwanez de Externe a declarat ca afirmatiile false si continue ale Chinei potrivit carora insula face parte din Republica Populara Chineza sunt exact la fel ca obiceiul tarii de a raspandi stiri false.

„Aceasta nu numai ca sporeste dezgustul si repulsia poporului taiwanez fata de aroganta si intimidarea guvernului chinez, dar arata clar tuturor tarilor lumii fata sinistra a agresiunii, expansionismului si deteriorarii pacii de catre regimul comunist chinez”, a transmis Taipei, citat de Reuters.

Intr-un moment in care ochii lumii sunt atintiti asupra Jocurilor Olimpice de iarna si isi incurajeaza sportivii, guvernul chinez a folosit intalnirea cu Putin pentru a se angaja in expansiunea autoritarismului, a adaugat ministerul.

„Aceasta este o insulta la adresa spiritului pasnic intruchipat de inelele olimpice si va fi respinsa de poporul taiwanez si dispretuita de tarile democratice”, a sublinuat Taiwan.

Statele Unite au criticat, de asemenea, intalnirea, spunand ca presedintele chinez Xi Jinping ar fi trebuit sa foloseasca intalnirea pentru a face presiuni in vederea reducerii tensiunilor din Ucraina.

Jocurile Olimpice, la care Taiwanul a trimis o mica echipa de patru atleti pentru a concura, au loc intr-un moment de tensiuni sporite intre Taipei si Beijing, China trimitand in mod regulat nave si avioane militare in apropierea insulei.

Fostul presedinte taiwanez Chiang Ching-kuo, care a initiat reforme democratice timide, vorbea limba rusa si a fost casatorit cu o rusoaica pe care a cunoscut-o in timp ce lucra acolo in anii 1930.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: