Taiwanul raporteaza prezenta baloanelor chineze de spionaj, la inceputul vacantei de Anul Nou

externe

Ministerul Apararii din Taiwan a declarat sambata ca a detectat opt baloane chineze traversand stramtoarea Taiwan in ultimele 24 de ore, dintre care doua au trecut si pe deasupra insulei, intr-o crestere a activitatii la inceputul sarbatorii de Anul Nou Lunar, transmite Reuters.

Taiwan, pe care China il revendica drept teritoriu propriu, in ciuda obiectiilor puternice ale guvernului de la Taipei, s-a plans inca din decembrie de prezenta acestor baloane (de spionaj), spunand ca acestea reprezinta o amenintare la adresa sigurantei aviatiei si o tentativa de razboi psihologic.

In raportul sau zilnic despre activitatile militare chineze, Ministerul Apararii din Taiwan a declarat ca a observat primul balon vineri dimineata si ultimul dimineata seara.

Doua au traversat partea de nord a Taiwanului, potrivit unei harti furnizate de minister. Celelalte s-au apropiat de coasta inainte de a disparea, desi unul a zburat deasupra marii in nordul Taiwanului.

Ministerul chinez al Apararii nu a raspuns la apelurile pentru comentarii sambata, la inceputul sarbatorii, cel mai important festival din lumea vorbitoare de chineza.

Luna trecuta, guvernul Chinei a respins plangerile repetate ale Taiwanului cu privire la baloane, spunand ca acestea sunt in scopuri meteorologice si nu ar trebui sa fie promovate din motive politice.

Avioanele de razboi chineze opereaza zilnic in stramtoarea Taiwan si traverseaza adesea linia mediana care a servit anterior ca o bariera neoficiala intre cele doua parti. China spune ca nu recunoaste existenta acestei linii.

Taiwanul l-a ales luna trecuta pe vicepresedintele Lai Ching-te drept urmatorul sau presedinte, un om pe care China il descrie drept un separatist periculos.

Lai Ching-te, care va prelua functia in mai, a propus discutii cu Beijingul, care au fost respinse. El spune ca numai oamenii din Taiwan isi pot decide viitorul.

Potentialul Chinei de a folosi baloane pentru spionaj a devenit o problema globala in februarie anul trecut, cand Statele Unite au doborat ceea ce spuneau ca este un balon de supraveghere chinez. China a spus ca balonul era o nava civila care s-a ratacit.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: