Taiwanul acuza capitanul unei nave comerciale chineze de taierea intentionata a cablurilor submarine din jurul insulei

externe

Taiwan, nava chineza, cabluri, retezate, sabotaj

Un numar tot mai mare de defectiuni ale cablurilor submarine au alarmat Taiwanul pe fondul tensiunilor cu China. Incidentele sunt similare cu cele din Marea Baltica, de care se fac insa responsabili rusii, relateaza Reuters.

Procurorii taiwanezi l-au acuzat pentru prima data pe capitanul unei nave chineze de deteriorarea intentionata a cablurilor submarine din largul insulei in luna februarie

Barbatul era capitanul navei Hong Tai 58, o nava operata de chinezi si inregistrata in Togo, au declarat procurorii. Autoritatile taiwaneze l-au retinut pe capitan sub suspiciunea ca nava ar fi aruncat ancora in apropierea unui cablu submarin din sud-vestul Taiwanului, avariindu-l.

Procuratura orasului Tainan din sudul Taiwanului a declarat ca l-a acuzat pe capitanul chinez al navei, identificat doar prin numele de familie Wang, de deteriorarea cablului. Wang a pledat nevinovat, dar a refuzat sa furnizeze detalii despre proprietarul navei si a actionat sfidator, au afirmat procurorii intr-o declaratie.

Procurorii au declarat ca alti sapte cetateni chinezi retinuti in acelasi timp nu vor fi inculpati si vor fi extradati in China, adaugand ca acesta a fost primul caz de deteriorare a cablurilor submarine din insula.

Taiwanul a inregistrat 5 cazuri de defectiuni ale cablurilor submarine in acest an, comparativ cu trei in 2024 si 2023, potrivit Ministerului Tehnologiei Digitale.

Paza de coasta a Taiwanului si-a intensificat eforturile de protejare a cablurilor sale submarine in ultimele luni, inclusiv monitorizarea unei liste negre de aproape 100 de nave legate de China, inregistrate intr-o alta tara decat cea a proprietarului lor, in apropierea Taiwanului.

In ianuarie, Taiwanul a declarat ca suspecteaza o nava legata de China de deteriorarea unui cablu submarin in largul coastei sale nordice.

Taiwanul, pe care China il revendica ca fiind teritoriul sau, s-a plans in repetate randuri de actiunile Chinei in zona gri din jurul insulei, menite sa exercite presiune fara confruntare, cum ar fi zborurile cu balonul si dragarea nisipului.

Taipeiul a fost alarmat in acest an dupa ce o alta nava legata de China a fost suspectata de deteriorarea unui alt cablu. Marina si alte agentii si-au intensificat eforturile pentru a proteja liniile de comunicatii submarine care sunt vitale pentru legaturile insulei cu restul lumii.

Taiwanul, al carui guvern respinge pretentiile Beijingului, a facut o paralela intre incidente si deteriorarea cablurilor submarine din Marea Baltica, produsa in urma invaziei Rusiei in Ucraina.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: