Taiwanul cere ajutorul veterinarilor chinezi pentru a trata un urs panda

life

Taiwan a cerut ajutorul veterinarilor chinezi pentru a trata un mascul panda grav bolnav, informeaza BBC.

Exemplarul de panda urias numit Tuan Tuan a fost daruit Taiwanului de Beijing in 2008, impreuna cu perechea sa, Yuan Yuan.

Ursul in varsta de 18 ani a inceput sa se simta din ce in ce mai rau, iar medicii taiwanezi suspecteaza o tumoare pe creier.
Potrivit unui reprezentant al Gradinii Zoologice din Taipei, ursul petrecea mai mult timp dormind, ii scazuse apetitul  si prezenta slabiciune la membrele posterioare.

Tuan Tuan a fost mai intai suspectat de epilepsie, avand pentru prima data, pe 31 august, o criza de trei minute. Dupa i-a fost pus diagnosticul si a inceput tratamentul, i-a revenit apetitul si nu a mai prezentat alte simptome de epilepsie pana pe 15 octombrie. Au urmat doua RMN-uri, pe 28 septembrie si 22 octombrie, iar rezultatele au fost predate expertilor.

Taiwanul a cerut ajutorul veterinarilor din China continentala pentru a evalua starea de sanatate a lui Tuan Tuan care se apropie de o varsta venerabila.

Cei doi panda au fost donati intr-o perioada cand relatiile dintre vecini erau mai calde, desi numele lor combinate inseamna „reunire” – probabil o referire la dorinta Beijingului de a controla Taiwanul intr-o zi. De atunci, relatiile dintre China si Taiwan, pe care Beijingul o considera o provincie separatista, s-au inrautatit.

Nu se stie cand vor sosi veterinarii chinezi, dar oficialii taiwanezi au declarat ca acestia isi proceseaza cererile de viza.
De la sosirea lor, Tuan Tuan si Yuan Yuan au devenit atractii uriase in Taiwan. Ei au dat nastere la doi pui, unul numit Yuan Zai in 2013 si celalalt numit Yuan Bao in 2020, potrivit Global Times.

De cand Tuan Tuan s-a imbolnavit, multi oameni au transmis urari de sanatate. Gradina Zoologica din Taipei a postat pe retelele sociale fotografii cu Tuan Tuan si informatii privind starea sa de sanatate.

Postarea a primit peste 12.000 de aprecieri din partea publicului, inclusiv peste 850 de comentarii. Multi internauti l-au incurajat pe panda si au cerut pentru el cel mai bun tratament.

De la imbolnavirea lui Tuan Tuan, Gradina ZZoologica din Taipei si Centrul Wolong de Cercetare si Protejare a ursilor Panda, provincia Sichuan din sud-vestul Chinei, au fost in legatura continua.

Expertii de pe ambele parti ale stramtorii Taiwan au comunicat fara probleme online, analizand rezultatele examenelor medicale ale lui Tuan Tuan si schimband opinii cu privire la cursul bolii si tratamente.

In prezent, medicii veterinari au inceput sa-i administreze medicamente si perfuzii pentru a-i calma durerile si pentru a inlatura disconfortul. De asemenea, primeste suplimente nutritive cum ar fi proteine, vitamine, fibre alimentare.

Durata medie de viata a ursilor panda in salbaticie este de 14 pana la 20 de ani, dar pot trai mult mai mult in captivitate, potrivit WWF. Tuan Tuan a implinit 18 ani pe 1 septembrie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: