Taiwanul enerveaza China si mai rau: „Aceste acte calde de bunatate ale personalitatilor SUA si demonstratiile ferme de sprijin au intarit hotararea Taiwanului de a se apara”

externe

Vizitele recente ale oaspetilor din Statele Unite au intarit hotararea Taiwanului de a se apara, a declarat presedinta Tsai Ing-wen vineri, in timp ce s-a intalnit cu cel mai recent parlamentar american sosit in insula, sfidand Beijingul, relateaza Reuters, citata de Agerpres.

China, care revendica Taiwanul ca propriul teritoriu impotriva obiectiilor puternice ale guvernului ales democratic la Taipei, a lansat exercitii militare in apropierea insulei dupa ce presedinta Camerei Reprezentantilor americane Nancy Pelosi a vizitat-o la inceputul lunii august.

Aproximativ o saptamana mai tarziu, ea a fost urmata de alti cinci parlamentari si, joi noapte, senatoarea Marsha Blackburn a aterizat la Taipei.

La intalnirea din biroul prezidential, Tsai a elogiat vizitele.

„In ultima vreme, multe personalitati publice dintr-un spectru larg al societatii americane au vizitat Taiwanul. Aceste acte calde de bunatate si demonstratii ferme de sprijin au intarit hotararea Taiwanului de a se apara”, a spus ea, in remarci difuzate live pe paginile sale de socializare.

Statele Unite, ca majoritatea tarilor, nu au niciun fel de relatii diplomatice oficiale cu Taiwanul, dar sunt obligate prin lege sa-i furnizeze mijloacele necesare pentru a se apara.

Blackburn, senatoare republicana din Tennessee si membra a Comisiilor pentru Comert si Servicii Militare ale Senatului american, i-a declarat lui Tsai ca Statele Unite si Taiwanul impartasesc valorile libertatii si democratiei.

„Este intr-adevar important ca natiunile iubitoare de libertate sa sustina Taiwanul in timp ce incearca sa-si pastreze independenta si libertatea”, a spus ea.

Tsai a mai spus ca si celelalte democratii trebuie sa lucreze impreuna pentru a asigura lanturi de aprovizionare mai sigure si mai rezistente, declarandu-se de asemenea „incantata” sa vada companii de semiconductori din Taiwan investind in Statele Unite.

„Asteptam de asemenea cu nerabdare sa lucram cu Statele Unite in consolidarea cooperarii in materie de semiconductori si in alte sectoare de inalta tehnologie, si sa raspundem in comun provocarilor economice ale erei post-pandemie”, a adaugat ea.

Taiwanul este un mare producator de cipuri si reducerea furnizarii lor a lovit lanturile de aprovizionare la nivel global.

Tsai a spus ca Taiwanul ar dori sa fie „integrat in continuare” in noul cadru economic indo-pacific al administratiei Biden, din care insula a fost exclusa, precum si in alte forme de cooperare economica regionala.

Legiuitorii americani nu sunt singurii care vin in vizita. Tsai a primit de asemenea in aceasta saptamana doi parlamentari japonezi si membri ai parlamentelor britanic si canadian sunt asteptati la sfarsitul acestui an.

Beijingul nu a exclus niciodata folosirea fortei pentru a aduce Taiwanul sub controlul sau.

Guvernul Taiwanului spune ca Republica Populara Chineza nu a condus niciodata insula si deci nu are dreptul sa o revendice si ca doar cei 23 de milioane de locuitori ai ei isi pot decide viitorul, aminteste Reuters.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: