„Taiwanul este Taiwanul Chinei”. Beijingul spune ca partidul de guvernamant din Taiwan nu ii reprezinta pe toti locuitorii insulei

externe

Lai Ching-te

China a respins rezultatul alegerilor de sambata din Taiwan, afirmand ca Partidul Democrat Progresist, aflat la guvernare, nu reprezinta opinia publica majoritara, dupa ce nu a reusit sa obtina majoritatea la voturile prezidentiale si legislative, relateaza CNBC.

„Taiwanul este Taiwanul Chinei”, a declarat sambata Chen Binhua, purtatorul de cuvant al Biroului pentru afaceri taiwaneze din cadrul Consiliului de Stat, dupa ce Lai Ching-te, din partea Partidului Democrat pentru Democratie, a iesit invingator in competitia prezidentiala din insula autonoma cu peste 40% din voturile populare.

„Aceste alegeri nu pot schimba modelul de baza si dezvoltarea relatiilor dintre cele doua maluri ale stramtorii si nici nu pot schimba dorinta comuna a compatriotilor de pe ambele parti ale Stramtorii Taiwanului de a se apropia”, a adaugat Chen, potrivit unei traduceri CNBC a unui raport al Xinhua, agentia oficiala de stiri de stat.

Beijingul a spus despre alegerile din insula autoguvernata ca fiind o alegere intre „pace si razboi, prosperitate si declin” – presedintele chinez Xi Jinping considerand reunificarea cu partea continentala „o fatalitate istorica”.

Beijingul l-a etichetat in mod repetat pe Lai ca fiind un „luptator incapatanat pentru independenta Taiwanului” si un separatist periculos.

Rezultatul alegerilor prezidentiale si legislative din Taiwan va modela probabil pozitia Chinei fata de insula, influentand in acelasi timp relatiile dintre China si SUA si securitatea in regiunea Indo-Pacific in sens larg.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: