Taiwanul spune ca avioanele de lupta chineze au traversat din nou linia mediana a stramtorii

externe

Zece aeronave chineze au traversat linia mediana a stramtorii Taiwan, in mod normal o bariera neoficiala intre cele doua parti, a declarat sambata Ministerul Apararii din Taiwan, in timp ce Beijingul isi continua activitatile militare in apropierea insulei, informeaza Reuters.

Noua avioane de lupta si o drona militara au traversat linia mediana in 24 de ore pana sambata dimineata la ora 6, a declarat ministerul in raportul sau zilnic privind activitatile militare chineze.

Taiwan a trimis avioane pentru a avertiza aeronavele chineze, in timp ce sistemele de rachete le-au monitorizat, a spus ministerul.

Taiwan, pe care China il revendica drept teritoriu propriu, in ciuda obiectiilor insulei, s-a plans in ultimii ani de misiunile aproape zilnice ale fortelor aeriene chineze in apropierea insulei, adesea in partea de sud-vest a zonei sale de identificare a apararii aeriene.

Beijingul a amenintat cu represalii nespecificate in cazul in care presedintele Taiwanului Tsai Ing-wen, care calatoreste acum in America, s-ar intalni cu presedintele Camerei Reprezentantilor SUA, Kevin McCarthy, la intoarcerea spre casa.

China a organizat exercitii militare in jurul Taiwanului in august, dupa ce presedintele de atunci al Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi, a vizitat Taipei si a continuat de atunci, dar la o scara redusa.

Un inalt oficial taiwanez a declarat ca este putin probabil ca China sa repete exercitii de amploare, dar toate pregatirile au fost facute in cazul in care China reactioneaza „irational”.

Separat, noua avioane chineze au trecut vineri linia mediana, o miscare despre care ministerul apararii din Taiwan a spus ca a „creat in mod deliberat tensiune” si a subminat pacea si stabilitatea.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: