Talibanii ameninta tarile vecine cu atacuri sinucigase. Unitate de sinucigasi, adusa la granita cu Uzbekistanul ca avertisment: „Atacul sinucigas este secretul succesului”

externe

Talibanii au adus o unitate de atacatori sinucigasi la granita cu Uzbekistanul ca avertisment la adresa acestui stat. Uzbekistanul este suspectat ca ii sprijina pe rebelii anti-talibani.

„Fotografie cu unitatea de atacatori sinucigasi a talibanilor de la podul #Hairatan, vecin cu Uzbekistanul, ca un mesaj de avertizare pentru vecinii Afganistanului”, a anuntat un jurnalist iranian prezent in Afganistan.

Talibanii considera ca „atacul sinucigas este secretul succesului”. Aceasta declaratie ii apartine Mutasim Bila, comandant al unei scoli secrete pentru atentatori sinucigasi, informeaza The Times.

Noul guvern taliban din Afganistan i-a avertizat pe emisarii americani si europeni ca tentativele de presiune, sub forma sanctiunilor, ar putea declansa un nou val de refugiati economici, relateaza miercuri AFP.

Ministrul afgan de externe, Amir Khan Muttaqi, le-a declarat diplomatilor occidentali in cursul intrevederilor avute zilele trecute la Doha ca „slabirea guvernului afgan nu este in interesul nimanui, pentru ca ar putea afecta direct lumea in sectorul securitatii si ar putea antrena o migratie economica pentru a fugi din tara”, conform unui comunicat publicat marti seara.

In momentul de fata, sanctiunile internationale stricte impuse Afganistanului – condus din august de talibanii care au rasturnat guvernul sustinut de Occident, pe fondul retragerii fortelor internationale – se traduc prin lipsa de lichiditati la banci si imposibilitatea de a plati salariile functionarilor.

„Cerem urgent statelor lumii sa puna capat sanctiunilor si sa permita bancilor sa functioneze normal, pentru ca organizatiile de caritate si guvernul sa poata plati salariile personalului din rezervele proprii si ajutor international”, a spus Muttaqi la reuniunea de la Doha, conform comunicatului citat.

Tarile europene se tem ca, in cazul unui colaps al economiei afgane, numerosi migranti vor porni spre Europa, creand presiune asupra statelor vecine cum sunt Pakistanul si Iranul, iar apoi asupra frontierelor Uniunii Europene.

Washingtonul si UE s-au declarat gata sa sustina initiative umanitare pentru Afganistan, dar nu sunt dispuse sa furnizeze sprijin direct talibanilor fara garantia ca acestia respecta drepturile omului si mai ales pe cele ale femeilor.

Mai mult despre:

Comentarii: