Talibanii au dat afara femeile din Ministerul Afacerilor Femeilor. Ministerul a fost transformat in Ministerul Promovarii Virturtii si Preventiei Viciului

externe

Talibanii par sa fi inchis vineri Ministerul Afacerilor Femeilor si sa-l fi inlocuit cu Ministerul Promovarii Virturtii si Preventiei Viciului – temut din cauza fundamentalismului sau in timpul primului regim taliban, in urma cu 20 de ani, relateaza AFP, citata de news.ro.

Muncitori au fost vazuti instaland un panou cu insemnele Ministerului Promovarii Virturtii si Preventiei Viciului la fostul sediu al Ministerului Afacerilor Femeilor, la Kabul.

O serie de mesaje au fost postate pe retele de socializare, in ultimele 24 de ore, in care apar salariate de la minister manifestand in fata sediului, din cauza ca, afirmau ele, si-au pierdut locul de munca.

”Nimeni nu le asculta pe femeile noastre”, isi exprima nemultumirea o navigatoare pe Internet, iar alta se intreaba ”la ce ne mai putem astepta de la aceste animale?”.

Niciun oficial taliban nu a raspuns AFP vineri pentru a comenta cu privire la aceste informatii.

In pofida faptului ca au insistat asupra faptului ca vor guverna mai moderat decat in perioada 1996-2001, talibanii nu au autorizat majoritatea femeilor afgane sa-si reia munca. Ei au introdus reglementari cu privire la ceea ce pot purta femeile la universitate.

Nicio femeie nu face parte dintre ministrii noului Guvern taliban, anuntat in urma cu doua saptamani.

In pofida faptului ca sunt in continuare marginalizate, femeile din Afganistan au avut drepturi fundamentale in ultimii 20 de ani, mai ales la oras, devenind parlamentare, judecatoare, piloti sau politiste.

Sute de mii de femei afgane au intrat pe piata muncii, adesea din nevoie, deoarece multe dintre ele au devenit vaduve sau sustin soti invalizi, dupa decenii de razboi.

Insa, dupa ce s-au intors la putere, la 15 augst, talibanii nu au dat dovadade nicio vointa de a le garanta drepturile.

Islamistii afirma ca femeile au primit ordinul de a ramane acasa pentru propria securitate, dar ca vor fi autorizate sa munceasca, dupa ce va fi implementata o segregare adecvata.

In primul regim al talibanilor, femeile erau larg excluse din viata politica. Ele nu puteau sa iasa din casa decat insotite de catre un barbat.

Agenti de la Ministerul Promovarii Virturtii si Preventiei Viciului s-au facut cunoscuti prin faptul ca biciuiau femei care mergeau singure in public.

Ei erau insarcinati, de asemenea, sa aplice in mod strict interpretari stricte ale islamului, precum obligatia de a asista la rugaciuni si interdictia impusa barbatilor de a se barbieri.

Mai mult despre:

Comentarii: