Talibanii au decapitat manechinele din vitrine: „Incalca legea islamica. Ingerul lui Allah nu va intra in magazinul sau casa lor si nu ii va binecuvanta”

externe

Talibanii au ordonat proprietarilor de magazine din vestul Afganistanului sa taie capetele manechinelor, insistand asupra faptului ca figurile care reprezinta forma umana incalca legea islamica, anunta France24.

Un clip video care arata barbati care taie capetele manechinelor din magazinele din Herat a devenit viral pe retelele de socializare, atragand ironii atat in interiorul, cat si in afara tarii.

De la revenirea la putere in august, talibanii au impus din ce in ce mai mult o interpretare dura a legii islamice si au redus drastic libertatile – in special pe cele ale femeilor si fetelor.

In timp ce islamistii de linie dura nu au emis nicio politica nationala oficiala privind manechinele – sau alte restrictii care se strecoara – diverse autoritati locale iau masuri drastice impotriva a ceea ce ei considera a fi practici imorale.

Aziz Rahman, seful Ministerului pentru Promovarea Virtutii si Prevenirea Viciilor din Herat, a confirmat ordinul pentru AFP miercuri.

Unii comercianti au incercat sa ocoleasca ordinul de decapitare acoperind capetele manechinelor cu esarfe sau pungi, dar Rahman a declarat ca acest lucru nu merge suficient de departe.

„Daca acopera doar capul sau ascund intregul manechin, ingerul lui Allah nu va intra in magazinul sau casa lor si nu ii va binecuvanta”, a spus el.

Mai multi comercianti din orasul de aproximativ 600.000 de locuitori au fost infuriati de ordin.

„Dupa cum puteti vedea, le-am taiat capetele”, a declarat pentru AFP Basheer Ahmed, un vanzator de imbracaminte, adaugand ca fiecare manechin a costat 5.000 de afgani (aproximativ 50 de dolari).

„Cand nu exista niciun manechin, cum va asteptati sa ne vindem produsele? Clientului ii place cand imbracamintea este drapata corespunzator pe un manechin”.

Dupa ce au revenit la putere la 15 august, talibanii au promis o versiune mai blanda a regimului dur care a caracterizat prima lor perioada la putere, din 1996 pana in 2001, cand orice reprezentare artificiala a formei umane a fost interzisa.

Dar restrictiile au revenit, inclusiv ordine de a participa la rugaciuni de cinci ori pe zi si impotriva imbracamintii occidentale.

Femeile, in special, resimt din plin noile ordine si sunt incet-incet eliminate din viata publica.

Majoritatea scolilor secundare pentru fete au fost inchise, femeile nu au acces la locurile de munca guvernamentale, cu exceptia anumitor domenii specializate, iar saptamana trecuta, noile orientari au stabilit ca acestea nu pot face calatorii lungi decat daca sunt insotite de o ruda de sex masculin.

Talibanii au intensificat, de asemenea, raidurile asupra vanzatorilor de alcool, au arestat dependentii de droguri si au interzis muzica.

Preluarea puterii de catre acestia a devastat economia Afganistanului, dependenta de ajutor, cu active in valoare de miliarde de dolari inghetate de Statele Unite si cu ajutorul international in mare parte suspendat.

Cu toate acestea, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat saptamana trecuta o rezolutie americana pentru ca ajutorul umanitar sa ajunga la afganii disperati, pastrand in acelasi timp fondurile departe de guvernul taliban, care nu a fost inca recunoscut de nicio tara.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: