Talibanii au trecut la un nou nivel. Ataca in forta marile orase din Afganistan, urmeaza un dezastru umanitar cu zeci de mii de refugiati

analize

Luptele fac ravagii in jurul a trei orase importante din sudul si vestul Afganistanului, militantii talibani incercand sa le cucereasca de la fortele guvernamentale, anunta BBC.

In Herat, Lashkar Gah si Kandahar au continuat confruntarile duminica. Talibanii au castigat rapid teren in mediul rural de cand s-a anuntat ca aproape toate trupele straine vor pleca pana in septembrie. Soarta acestor orase cheie este cruciala, pe fondul temerilor legate de o criza umanitara si de cat timp vor putea rezista fortele guvernamentale.

Militia islamista fundamentalista a capturat deja pana la jumatate din teritoriul Afganistanului, inclusiv punctele de trecere a frontierei profitabile cu Iranul si Pakistanul, dar nu a cucerit inca nicio capitala provinciala.

In Lashkar Gah, luptele grele au continuat duminica in interiorul orasului. Se pare ca, sambata, insurgentii se aflau la doar cateva sute de metri de biroul guvernatorului – dar au fost impinsi inapoi pana la caderea noptii. Fortele guvernamentale afirma ca au ucis zeci de militanti, fiind sprijinite din aer si de americani.

Un locuitor, Halim Karimi, a declarat pentru Agentia France Presse: „Nici talibanii nu vor avea mila de noi, nici guvernul nu se va opri din bombardamente”.

Talibanii se concentreaza acum asupra oraselor din Afganistan. Situatia este fluida, dar Lashkar Gah, capitala provinciei Helmand, unde multi soldati americani si britanici si-au pierdut viata, pare cea mai vulnerabila in acest moment. Conturile de pe retelele de socializare pro-talibane au incarcat videoclipuri cu luptatorii lor in inima orasului. Se pare ca militantii au ocupat unele pozitii in casele unor familii obisnuite, ceea ce va face mai dificila inlaturarea lor. Se pare ca vor urma lupte lungi si sangeroase.

In Kandahar, zborurile de pe aeroportul au fost suspendate duminica, dupa ce rachete talibane au lovit complexul inainte de rasaritul soarelui, provocand unele pagube pe pista. Un parlamentar din Kandahar a declarat sambata pentru BBC ca orasul risca serios sa cada in mainile talibanilor, zeci de mii de oameni fiind deja stramutati, un dezastru umanitar fiind iminent.

Gul Ahmad Kamin a declarat ca situatia se inrautateste de la ora la ora, iar luptele din interiorul orasului sunt cele mai grave din ultimii 20 de ani.

El a spus ca talibanii vad acum Kandaharul ca pe un punct focal major, un oras pe care vor sa-l transforme in capitala lor temporara. Daca acesta ar cadea, atunci ar fi pierdute si alte cinci sau sase provincii din regiune, a spus Kamin.

El a spus ca luptatorii talibani se aflau in mai multe parti ale orasului si ca, din cauza populatiei civile numeroase, fortele guvernamentale nu ar putea folosi armamentul greu daca militantii ar intra in totalitate in oras.

In orasul Herat, important din punct de vedere economic, iar situatia parea mai stabila duminica. Fortele speciale afgane au fost desfasurate duminica. Trupele afgane lupta alaturi de veteranul comandant antitaliban, Ismail Khan, care a mobilizat cetatenii pentru a-i infrunta pe militanti. De asemenea, au fost efectuate atacuri aeriene asupra pozitiilor talibanilor din afara orasului.

Trimisul special al UE pentru Afganistan, Tomas Niklasson, a declarat ca, in opinia sa, razboiul va deveni mult mai rau. El a spus ca se teme ca modul de gandire al talibanilor este acum „ceva ce au avut in trecut – restabilirea… emiratului lor islamic”.

Si fostul sef al fortelor armate britanice, generalul David Richards, a avertizat ca retragerea internationala ar putea duce la prabusirea moralului armatei afgane.

Organizatiile umanitare au avertizat, de asemenea, asupra unei crize majore in urmatoarele luni, pe masura ce talibanii isi continua ofensiva –  lipsa de alimente, apa si servicii, precum si supraaglomerarea taberelor pentru persoanele stramutate.

 

Mai mult despre: ,

Comentarii: