Talibanii dau termen o saptamana fortelor SUA sa plece de pe aeroportul din Kabul: „Fortele straine trebuie sa se retraga la termenul limita altfel vor exista consecinte”

externe

Talibanii nu vor prelungi termenul limita de 31 august pentru actuala misiune de evacuare de la aeroportul din Kabul, a declarat luni un purtator de cuvant, citat de BBC.

Data de 31 reprezinta o linie rosie, a declarat Suhail Shaheen. El a adus aminte ca presedintele Biden a declarat ca trupele vor fi plecate pana la acea data, iar prelungirea termenului inseamna prelungirea ocupatiei Afganistanului. El a avertizat asupra consecintelor in cazul in care acest lucru s-ar schimba.

„Fortele straine ar trebui sa se retraga la termenul limita pe care l-au anuntat anterior. In caz contrar, este o incalcare clara”, a declarat Shaheen pentru BBC.

Purtatorul de cuvant a adaugat ca reactia talibanilor daca se va depasi termebul de 31 august se va lua in urma unei sedinte a conducerii gruparii.

Mii de afgani continua sa incerce sa fuga din tara inainte de termenul limita de la sfarsitul lunii, multi dintre ei invocand faptul ca viata le este pusa in pericol sub conducerea talibanilor.

Nu este clar daca zborurile internationale vor continua dupa ce fortele internationale vor pleca si vor inceta controlul asupra aeroportului.

Pe de alta parte, premierul britanic Boris Johnson, a carui tara asigura in prezent presedintia prin rotatie a G7 (Grupul celor mai mari sapte economii avansate din lume), intentioneaza sa-i ceara presedintelui americani Joe Biden prelungirea termenului-limita de evacuare din Afganistan in cadrul G7, care se va reuni marti in format de videoconferinta pentru a discuta criza afgana, au declarat pentru Reuters doi ministri britanici.

James Heappey, ministru adjunct al apararii, si James Cleverly, secretar de stat in Ministerul de Externe, au declarat ca Marea Britanie insista pentru prelungirea termenului-limita de 31 august cu scopul de a creste numarul persoanelor pe care le poate ajuta sa fie evacuate.

Heappey a declarat la Sky News ca circa 4.000 de persoane care sunt eligibile pentru a intra in Regatul Unit se afla inca in Afganistan si guvernul doreste sa evacueze alte mii daca poate.

„Ceea ce cred ca am invatat cu totii in ultima saptamana este ca termenele in jurul carora facem planificari nu sunt intotdeauna in intregime sub controlul nostru”, a declarat Cleverly la BBC duminica seara. „Evident, cu cat avem mai mult timp, cu atat mai multi oameni putem evacua si asta ceea ce ne dorim”, a spus el.

Talibanii par sa coopereze, dar Marea Britanie nu poate conta pe un sprijin pe termen nedefinit, a adaugat secretarul de stat din Ministerul de Externe britanic.

„Avem in prim-plan sa scoatem cat mai multi oameni cat mai repede posibil. Daca putem castiga mai mult timp este bine, dar cred ca nu trebuie sa contam pe faptul ca vom avea mai mult timp pentru a o face”, a spus Clerverly.

In cadrul acestei reuniuni virtuale a G7, guvernul britanic va cauta, de asemenea, instituirea unor noi sanctiuni impotriva talibanilor, conform Reuters.

Pe de alta parte, militantii islamisti au declarat ca ei cauta o solutie negociata pentru a stabili cine guverneaza Panjshir, singura provincie pe care nu au cucerit-o inca, potrivit dpa.

Panjshir se intinde de-a lungul unei vai la nord-est de Kabul. Talibanii au declarat luni pe Twitter ca incearca sa rezolve problema prin mijloace politice.

In acelasi timp, a declarat una dintre surse, combatanti talibani din provinciile vecine Panjshir – Badakhshan, Takhar si districtul Andarab din Baghlan – au ocupat pozitii in apropierea provinciei respective.

Orice prezenta inamica, potrivit acesteia, a fost eliminata in districtele Pul-e-Hesar si Dih Salah, provincia Baghlan. In ultimele zile, au existat informatii despre ciocniri intre militiile locale si talibani in aceasta provincie.

Fostul vicepresedinte al Consiliului pentru reconciliere nationala, Abdullah Abdullah, a purtat sambata discutii cu privire la viitorul provinciei Panjshir cu reprezentanti ai respectivei provincii.

Panjshir nu a fost cucerita de talibani nici macar in timpul perioadei in care s-au aflat la putere, intre 1996 si 2001. Pe langa rezistenta acerba a Aliantei Nordului, aceasta situatie s-a datorat si pozitiei sale geografice – intrarea in vale este ingusta si usor de aparat.

In timp ce talibanii au atacat practic toate provinciile in cursul ultimelor luni, impotriva Panjshir au efectuat doar atacuri izolate.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: