Talibanii interzic femeilor sa paraseasca tara. 60 de studente afgane care au primit burse de studii la Universitatea din Dubai, oprite la aeroport

externe

Dupa ce talibanii au interzis accesul femeilor afgane la studii universitare, singura speranta a fost ca ele sa obtina o bursa de studii in strainatate. Insa talibanii au luat masuri pentru a le impiedica sa paraseasca tara, potrivit BBC.

Dupa ce talibanii au decis sa interzica femeilor sa urmeze cursurile universitatilor din tara, in decembrie 2022, unul dintre cei mai importanti oameni de afaceri din Emiratele Arabe Unite, seicul Khalaf Ahmad Al Habtoor a oferit 100 de burse pentru ca femei afgane sa studieze la Universitatea din Dubai.

Insa in urma cu doar cateva zile, cel putin 60 de fete au fost oprite de la aeroport chiar daca aveau insotitori de sex masculin.

Talibanii au interzis femeilor sa calatoreasca singure, si le permit sa plece in strainatate doar cu sotii lor sau cu un insotitor de sex masculin, cum ar fi un frate, unchi sau tata, cunoscut sub numele de mahram, o escorta masculina. Dar nici asta nu a fost de ajuns.

Unele dintre fete au imprumutat bani pentru a putea plati viza pentru un insotitor de sex masculin, dar au fost totusi oprite.

Universitatea din Dubai si omul de afaceri au confirmat ca fetele au fost oprite.

Seicul Khalaf Ahmad Al Habtoor a postat un mesaj video in engleza pe X, cunoscut anterior ca Twitter. In ea, critica autoritatile talibane, spunand ca barbatii si femeile sunt egali in islam.

Aceasta ultima actiune a talibanilor a creat consternare in randul organizatiilor pentru drepturile omului si al diplomatilor.

In ciuda pericolelor, femeile afgane au organizat multe proteste, dar nu au reusit sa schimbe politica talibanilor aflati la guvernare.

„Acesta este un pas important si alarmant dincolo de nivelul extraordinar de cruzime in care se angajeaza deja talibanii, refuzand educatia fetelor si femeilor”, spune Heather Barr de la Human Rights Watch. „Le tine prizoniere pentru a-i impiedica pe altii sa le ajute sa studieze”, a adaugat Barr.

Talibanii nu au emis nicio declaratie si nici nu au oferit clarificari.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: