Talibanii pakistanezi anunta razboi, rup acordul cu Islamabadul: „Sa comiteti atacuri oriunde puteti in intreaga tara”

externe

Talibanii pakistanezi au declarat luni ca au anulat o incetare a focului convenita cu guvernul in iunie si au ordonat luptatorilor sa organizeze atacuri in intreaga tara, informeaza AFP.

Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), o entitate separata de talibanii din Afganistan, dar care impartasesc o ideologie islamista similara, au fost responsabili de zeci de atacuri violente si sute de morti in Pakistan de la aparitia lor in 2007.

„Intrucat operatiunile militare sunt in curs de desfasurare impotriva mujahedinilor in diferite zone… asa ca este imperativ sa comiteti atacuri oriunde puteti in intreaga tara”, se arata intr-un comunicat.

TTP a detinut pentru o perioada de timp controlul asupra unor zone vaste din centura tribala accidentata a Pakistanului, impunand o versiune radicala a legii islamice.

Luptatorii sai au fost in mare parte alungati din Pakistan in Afganistanul vecin, incepand din 2010, dar au fost incurajati de revenirea talibanilor afgani la putere la Kabul.

TTP a convenit o incetare a focului cu guvernul pakistanez in iunie, dar ambele parti au afirmat in mod repetat ca armistitiul a fost ignorat si au avut loc numeroase confruntari.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: