Talibanii, primele violente impotriva femeilor. Au folosit gaze lacrimogene si bastoane pentru a dispersa un grup de femei care protestau la Kabul – Video

externe

Talibanii au folosit gaze lacrimogene impotriva unui grup de femei care protestatu la Kabul impotriva masurilor discriminatorii anuntate de jihadisti. Femeile cereau egalitate in drepturi, in special dreptul de a munci si de a fi numite in functii politice.

„Demonstratia mai multor activiste pentru drepturile femeilor a fost tratata cu violenta. Protestatarele spun ca violentele au inceput dupa ce fortele talibane le-au impiedicat sa mearga la palatul prezidential. Potrivit acestora, talibanii au impiedicat continuarea demonstratiei prin pulverizarea de gaze lacrimogene”, anunta Tolo News, principalul canal de stiri din Afganistan.

Un grup de femei a protestat, vineri, in Kabul, chiar langa palatul prezidential, cerandu-le talibanilor drepturi egale si participare egala la viata politica, anunta corespondentii de presa.

„Pentru a doua oara dupa dupa ce talibanii au preluat asupra capitalei Kabul, femeile au organizat o demonstratie pasnica. Motto-ul lor este dreptate si egalitate”, a relatat corespondentul Al Jazeera la Kabul.

Imaginile arata o scurta confruntare intre un gardian taliban si unele dintre femei, talibanul spunand „Plecati!”.

CNN a confirmat ca un grup de femei activiste afgane a organizat vineri un mic protest in Kabulul controlat de talibani.

In ciuda riscutilor, un grup numit „Reteaua de participare politica a femeilor” a marsaluit pe strada in fata Ministerului de Finante din Afganistan, scandand sloganuri si tinand pancarte prin care cereau ca si femeile sa fie implicate in formarea noului guvern afgan si solicitau ca drepturile femeilor sa fie protejate prin constitutie.

Adunarea a fost relativ mica – inregistrarea video a scenei transmisa in direct de grup a aratat doar cateva zeci de demonstranti – dar a reprezentat o provocare publica neobisnuita la adresa regimului taliban, subliniaza CNN.

Talibanii sunt duscuta acum formarea noului guvern, insa au declarat deja ca femeile care lucreaza ar trebui sa ramana acasa. Militantii au ordonat in unele cazuri ca femeile sa isi paraseasca locul de munca.

Liderii talibani insista in mod public asupra faptului ca femeile vor juca un rol important in societate si vor avea acces la educatie. Dar declaratiile publice ale gruparii privind aderarea la interpretarea lor a valorilor islamice au alimentat temerile ca se va reveni la politicile dure ale regimului taliban de acum doua decenii, cand femeile aproape ca au disparut din viata publica.

Unele femei afgane stau deja acasa de teama pentru siguranta lor, iar unele familii cumpara burqa pentru rudele de sex feminin.

Demonstratia de la Kabul are loc la o zi dupa ce femeile au organizat o demonstratie similara in orasul Herat din vestul Afganistanului. Femeile care au participat la acel protest au tinut o pancarta mare pe care scria: „Niciun guvern nu poate fi de lunga durata fara sprijinul femeilor. Cererile noastre: Dreptul la educatie si dreptul la munca in toate domeniile.”

(Photo by HOSHANG HASHIMI/AFP via Getty Images)

Lina Haidari, o protestatara de la demonstratia din Herat, a declarat ca „drepturile si realizarile femeilor, pentru care am muncit si am luptat timp de 20 de ani, nu trebuie sa fie ignorate” sub regimul taliban: „Vreau sa spun ca am fost fortata sa stau acasa pentru crima de a fi studenta acum 20 de ani”, a spus Haidari. Iar acum, 20 de ani mai tarziu, pentru crima de a fi profesoara si femeie”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: