Talibanii, scandalizati ca SUA nu i-au anuntat de atacul cu drona: „Ar fi trebuit sa ne informeze. A fost un atac clar pe teritoriul afgan, doua persoane au fost ucise”

externe

Referitor la atacul american cu drona care a ucis doua tinte ISIS-K, purtatorul de cuvant al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat pentru Reuters ca „americanii ar fi trebuit sa ne informeze inainte de a efectua atacul aerian”.

„A fost un atac clar pe teritoriul afgan, doua persoane au fost ucise, doua femei si un copil au fost raniti”, a declarat talibanul.

Talibanii au sustinut ca au arestat unii suspecti implicati in explozia de la aeroport.

Zabihullah Mujahid a declarat ca talibanii se asteapta sa preia controlul total al aeroportului din Kabul in foarte scurt timp, odata cu plecarea fortelor americane, si ca vor anunta un cabinet complet in zilele urmatoare.

El a precizat ca au fost deja numiti oficiali pentru a conduce institutii-cheie, inclusiv ministerele sanatatii publice si educatiei si banca centrala. El a mai spus ca se asteapta ca gravele turbulente economice care au afectat moneda afgana sa se atenueze in curand.

Incepand de sambata, mai putin de 4.000 de soldati americani se aflau pe aeroportul din Kabul, a declarat pentru Reuters un oficial SUA, care a refuzat sa-i apara numele, fata de 5.800 la varful misiunii de evacuare.

Armata americana a anuntat vineri ca a efectuat un atac cu drona impotriva unui „organizator” al organizatiei Stat Islamic al Khorasan (ISIS-K), gruparea care a revendicat atacul de joi de la aeroportul din Kabul, informeaza sambata AFP si Reuters.

„Atacul aerian fara pilot a avut loc in provincia Nangarhar din Afganistan. Conform primelor indicatii, am ucis tinta”, a informat, intr-un comunicat, comandantul Bill Urban.

„Din cate stim, nu au existat victime civile”, a adaugat purtatorul de cuvant al Comandamentului Central al Armatei SUA, care a anuntat astfel prima lovitura americana dupa atacul de joi de la aeroportul din capitala Afganistanului.

Atacul cu drona, lansat din afara Afganistanului, a avut loc in timp ce evacuarile continua pe aeroportul din Kabul, aflat sub supraveghere sporita.

Cel putin 85 de persoane au murit, dintre care 13 soldati americani, intr-un atentat sinucigas produs joi in apropierea uneia din intrarile in aeroport.

Potrivit oficialilor americani, mai multi barbati inarmati au deschis focul dupa explozie, ceea ce a crescut dimensiunea masacrului.

Atacul a fost revendicat de catre filiala afgana a gruparii Stat Islamic, ISIS-K.

Comentarii: