Talibanii se rascoala impotriva principalului sponsor, Pakistanul: „Nu au dreptul sa spuna emiratului islamic cum sa formeze guvernul. Vor sa ne spioneze?”

externe

Talibanii anunta ca nicio tara nu are dreptul sa ceara Emiratului Islamic sa instituie un guvern „incluziv” in Afganistan. Pakistanul a lansat duminica o astfel de solicitare.

La cateva zile dupa declaratiile premierului pakistanez Imran Khan cu privire la guvernul format in Afganistan, talibanii au afirmat ca nicio tara nu are dreptul sa ceara Emiratului Islamic sa instituie un guvern „incluziv” in Afganistan.

Observatiile au fost facute de purtatorul de cuvant al talibanilor si ministru adjunct al informatiilor, Zabihullah Mujahid, dupa ce Pakistanul si alte cateva tari au reiterat solicitarea talibanilor de a forma un guvern incluziv in Afganistan.

„Pakistanul sau orice alta tara nu are dreptul sa ceara emiratului islamic sa instituie un guvern ‘incluziv” in Afganistan’, a declarat Mujahid pentru Daily Times atunci cand i s-a cerut reactia sa cu privire la recentele remarci ale premierului Imran Khan privind guvernul afgan, scrie Business Standard.

Cu cateva zile in urma, Khan a declarat ca Islamabadul a inceput negocierile cu talibanii pentru un guvern incluziv care sa includa minoritatile din tara.

Anterior, un alt lider taliban, Mohammad Mobeen, a declarat, de asemenea, ca Afganistanul nu da dreptul nimanui sa ceara un guvern incluziv in tara.

„Oare guvernul incluziv inseamna ca vecinii au reprezentanti si spioni in sistem?”, a declarat el in timpul unei emisiuni de dezbatere la postul de televiziune afgan Ariana TV.

Declaratia lui Mobeen este un indiciu puternic ca talibanii nu sunt dispusi sa accepte in guvern si reprezentanti ai altor grupuri din Afganistan.

Talibanii insista, insa, asupra faptului ca guvernul lor este incluziv, cu reprezentarea altor etnii, potrivit Pakistan Times.

Mai mult despre:

Comentarii: