externe

Talibanii anunta ca au restabilit ordinea intr-o provincie din nord, unde fermierii au protestat fata de incercarile de eradicare a culturilor de mac de opiu

Talibanii afgani au declarat marti ca au inabusit protestele intr-o provincie din nord iscate in urma incercarilor fortelor de securitate de a eradica cultivarea macului de opiu, care genereaza venituri pentru multi fermieri saraci, potrivit Reuters.

Purtatorul de cuvant Zabihullah Mujahid a declarat ca o delegatie din Kabul, condusa de seful statului major al armatei, va calatori saptamana aceasta in Badakhshan pentru a investiga tulburarile civile, de altfel rare de la preluarea puterii de catre talibani in 2021.

De atunci, talibanii au promis ca vor restabili controlul asupra intregii natiuni sfasiate de razboi si uneori au intervenit in forta la protestele din zonele urbane, in special impotriva deciziilor care restrictioneaza accesul femeilor la educatie si la multe locuri de munca.

„Problema din Badakhshan poate fi rezolvata”, a spus Mujahid. „Doi dintre compatriotii nostri si-au pierdut viata in timpul ciocnirilor, drepturile lor vor fi respectate”, a spus el, adaugand ca autoritatile se vor intalni cu rudele si vor lua o decizie cu privire la despagubiri pentru decesele lor.

Firma internationala de cercetare Alcis a lansat cercetari bazate pe date satelitare, anul trecut, care arata ca a existat o reducere drastica a productiei de opiu in majoritatea provinciilor intre 2022 si 2023, adesea cu peste 90%. Cu toate acestea, a remarcat ca in Badakhshan, suprafata de pamant folosita pentru cultivarea macului a crescut.

Mujahid nu a detaliat cauza deceselor. Radiodifuzorul local Tolo a raportat ca cei doi au fost ucisi pe masura ce protestele au devenit violente, iar fortele de securitate au deschis focul la sfarsitul saptamanii trecute.

Zabihullah Amiri, seful departamentului media al guvernului provincial, condus de talibani, a declarat ca o delegatie oficiala din capitala provinciei a calatorit in cele doua districte pentru a organiza intalniri si ca zonele sunt acum „sub control”.

„Au acceptat cererile legitime ale oamenilor, in acest moment, nu exista probleme in districtele Argo si Darayim. Oamenii si zona sunt sub controlul fortelor de securitate, iar cea mai recenta actualizare este ca oamenii s-au angajat sa coopereze cu fortele de securitate pentru a eradica cultivarea macului”, a spus el.

Talibanii au preluat puterea in 2021, cand Statele Unite si aliatii sai si-au retras trupele dupa un razboi de 20 de ani lansat in saptamanile de dupa atacurile din 11 septembrie 2001 asupra Statelor Unite.

In 2022, liderul spiritual suprem al talibanilor a ordonat interzicerea cultivarii de narcotice in tara care era principalul producator de opiu de atunci.

Multi proprietari si muncitori afgani se bazeaza pe cultivarea macului de opiu, in special in zona de sud.

Badakhshanul are granita cu Tadjikistanul si China, cu care talibanii incearca sa imbunatateasca legaturile economice.

Populatia provinciei este predominant tadjica din punct de vedere etnic, spre deosebire de talibani, ai caror lideri de varf sunt pastun, ceea ce poate exacerba tensiunile etnice, in ciuda promisiunilor talibanilor ca vor guverna tara in interesul tuturor afganilor.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Elicopterul care il transporta pe presedintele iranian Raisi, in Azerbaidjan, implicat intr-un incident. Aceasta ar fi efectuat o aterizare fortata

Elicopterul care il transporta pe presedintele iranian Ebrahim Raisi, in timpul vizitei acestuia in Azerbaidjan…

24 de minute ago

Israelul a lovit o tabara de refugiati din centrul Fasiei Gaza. Cel putin 31 de morti

Lovituri aeriene israeliene au provocat, duminica dimineata, moartea a cel putin 31 de persoane in…

55 de minute ago

Cod galben de ploi si grindina in mai multe zone din tara. Ciclonul care a facut ravagii in vestul Europei ameninta si Romania

Ciclonul care a lovit Europa se apropie de Romania, dar vestea buna este ca acesta…

2 ore ago

Razboi hibrid. Rusia a alimentat tensiunile din Noua Caledonie, Franta si-a trimis acolo trupele de elita – Video

Parisul a trimis unitati de elita in Noua Caledonie pentru a recupera drumul de la…

3 ore ago

Doua rachete rusesti au lovit, astazi la pranz, un centru de recreere de langa Harkov. Cel putin cinci civili morti si 16 raniti

Cel putin cinci persoane au fost ucise si 16 ranite, duminica, intr-o zona de recreere…

2 ore ago

Flota ruseasca a Marii Negre, lovita din nou. Ucrainenii au distrus dragorul „Kovrovets”

Inca o nava a Flotei Marii Negre a Federatiei Ruse a fost atacata, relateaza site-ul…

3 ore ago