Tanara Yazidi in fata ONU: „Va implor, distrugeti complet ISIS”. Iata COSMARUL prin care a trecut

externe

Dupa ce a descris torturile si violurile la care a fost supusa de catre millitanti care au rapit-o ca prada de razboi si au tinut-o prizoniera timp de trei luni, o tanara Yazidi a implorat miercuri Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite sa nimiceasca organizatia terorista Stat Islamic.

„Violul era folosit pentru a distruge femeile si fetele si pentru a garanta ca aceste femei nu vor mai duce niciodata o viata normala”, a spus Nadia Murad Basee Taha, de 21 de ani, celor 15 membri ai consiliului aflat la prima reunire legata de traficul de persoane. „Stat Islamic a transformat femeile Yazidi in carne pentru trafic”, a mai spus aceasta despre gruparea extremista ce a cucerit teritorii vaste din Irak si Siria.

Taha a spus ca a fost rapita anul trecut in august din satul ei din Irak si dusa cu un autobuz la o cladire din fortareata Stat Islamic din Mosul, unde mii de femei si copii Yazidi erau folositi drept cadouri pe care militantii si le faceau. Dupa cateva zile a fost luata de un barbat. „Mi-a spus sa ma imbrac si sa ma machiez, apoi, in acea seara groaznica, a facut-o. M-a fortat sa servesc drept parte a factiunii lui militare, m-a umilit in fiecare zi.”

A incercat sa fuga, insa a fost oprita de un gardian. „In noaptea aceea m-a batut. Mi-a spus sa-mi dau hainele jos. M-a pus intr-o camera cu gardieni si ei si-au facut de cap cu mine pana am lesinat. Va implor, distrugeti complet Daesh (Stat Islamic)”, a spus Taha, citata de Reuters.

Taha, care sustine ca o parte din fratii ei eu fost ucisi de militantii gruparii Stat Islamic, a scapat intr-un final si acum traieste in Germania. Vizibil afectati dupa incheierea relatarii, membrii Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite au aplaudat-o pentru curaj.

ONU a spus ca Stat Islamic ar fi comis un genocid in incercarea de a distruge minoritatea Yazidi si a solicitat Consiliului de Securitate sa inainteze cazul catre Curtea Penala Internationala.

Intr-o declaratie facuta miercuri, consiliul a spus ca deplange traficul de carnevie practicat de Stat Islamic si alte grupari precum Armata Rezistentei Domnului si Boko Haram. A avertizat ca „anumite acte asociate cu traficul de persoane in contextul unui conflict armat pot fi considerate crime de razboi.”

Stat Islamic considera ca minoritatea Yazidi se inchina diavolului. Credinta Yazidi contine elemente din crestinism, zoroastrism si islamism. Cea mai mare parte a populatiei Yazidi, ce numara aproximativ jumatate de milion de oameni, a fost dezradacinata, locuind in tabere pe teritoriul Kurdistanului, entitate autonoma din nordul Irak-ului.

Activistii spun ca din cei aproximativ 5000 de prizonieri Yazidi capturati in vara lui 2014, in jur de 2000 au reusit sa evadeze sau au fost scosi pe ascuns din califatul autodeclaratului Stat Islamic. Ceilalti sunt in continuare in captivitate.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: