Tapul ispasitor pentru protestele din Kazahstan. A fost arestat fostul sef al Securitatii, este acuzat de „inalta tradare”

externe

Autoritatile din Kazahstan l-au retinut pe Karim Massimov, fostul sef al comitetului de securitate nationala, si pe alti cativa oficiali, sub suspiciunea de tradare, a anuntat sambata comitetul de securitate, fara a oferi mai multe detalii, informeaza Reuters, citata de Agerpres.

”La 6 ianuarie anul acesta, Comitetul pentru Securitate Nationala (KNB) a lansat o ancheta preliminara pentru inalta tradare”, se arata intr-un comunicat al KNB. ”In aceeasi zi, fostul sef al KNB, K. K. Massimov, suspectat de comiterea acestei infractiuni, a fost arestat si plasat intr-un centru de detentie preventiva impreuna cu alte persoane”, continua comunicatul, citat de AFP.

Aliat apropiat al fostului presedinte kazah Nursultan Nazarbaev, Karim Kajymkanuli Massimov, fost prim-ministru, a fost demis din functia de sef al KNB saptamana aceasta, dupa revoltele provocate de cresterea pretului la gaze.

Kazahstanul, cea mai mare tara din Asia Centrala, este afectat de un val de proteste care a izbucnit duminica in provincie, raspandindu-se apoi in alte orase si mai ales in Almati, capitala economica, unde demonstratiile s-au transformat in revolte haotice si sangeroase.

Seful statului, Kasim-Jomart Tokaev, a autorizat vineri fortele de securitate sa „traga pentru a ucide” in scopul inabusirii oricarei rebeliuni si, sustinut de Rusia, a exclus negocierea cu protestatarii.

Un contingent de trupe din Rusia si din alte tari aliate Moscovei a sosit joi in Kazahstan pentru a sprijini guvernul prin protejarea cladirilor strategice si sustinerea fortelor de ordine.

Un reprezentant al administratiei prezidentiale a declarat vineri ca ordinea a fost restabilita si situatia s-a stabilizat, dar persista focare de rezistenta ale participantilor la revolte in diverse orase.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: