Tara care-si baga magistratii la inchisoare, pentru a vedea cum traiesc detinutii

externe

Ministrul belgian al justitiei, Vincent Van Quickenborne, a anuntat sambata ca 55 de magistrati din tara sa vor fi inchisi pana duminica, pentru a vedea direct cum este viata de detinut.

Magistratii, care s-au oferit ca voluntari, au ajuns in cursul diminetii la inchisoarea din Haren, o institutie penitenciara noua, cu o capacitate de 1.190 de locuri. Oficial, aceasta se va deschide in 30 septembrie, a declarat agentiei citate o purtatoare de cuvant a administratiei penitenciarelor din Belgia, potrivit Agerpres.

Pana duminica dupa-amiaza, cand vor fi eliberati, cei 55 vor fi tratati ca detinuti obisnuiti.

„Magistratii stiu, evident, cum merg lucrurile intr-o inchisoare, dar experimentarea directa le da o ocazie unica, ceea ce le va putea fi de folos la pronuntarea unor pedepse in deplina cunostinta de cauza”, a aratat Van Quickenborne intr-un comunicat.

Tototdata, personalul penitenciar se va pregati pentru deschiderea inchisorii de tip nou, cu celule mici, in care se va dezvolta „o abordare moderna”, a declarat ministrul flamand, membru al partidului liberal Open VLD.

„Magistratii participanti – judecatori in instante penale, judecatori de instructie, procurori (…) – s-au oferit voluntari. Ei (…) vor trebui sa respecte ordinele si instructiunile personalului penitenciar. Obiectivul este de a face detentia cat mai realista posibil”, arata comunicatul preluat de AFP.

„Ei nu isi vor putea folosi telefoanele mobile, dar vor putea primi vizite familiale, ca si detinutii reali”.

Programul magistratilor in inchisoare va fi cel normal zilnic pentru condamnati. Ei vor primi aceleasi mese si vor participa la aceleasi activitati obligatorii; printre altele, vor face de serviciu la bucatarie si la spalatorie. Stingerea va fi la orele 22, a precizat ministrul.

Spre deosebire de detinutii reali, magistratii vor putea pune capat experientei in inchisoare in orice moment, daca nu pot suporta conditiile de detentie, sau din orice alt motiv.

„Aceasta imersiune le ofera magistratilor care condamna persoane la inchisoare ocazia de a experimenta ce inseamna privarea de libertate”, a explicat Rudy Van de Voorde, director general al penitenciarelor belgiene, citat in acelasi comunicat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: