Tara lui Mangaua: „C-asa am vrut eu!”. Romania, sub domnia clanurilor

opinii

Adrian Mangaua

Cel mai recent reportaj Recorder, filmat in Crevedia, este pur si simplu naucitor. Te loveste ca un baros de plumb si te sufoca furia fata de tupeul, nesimtirea, aroganta si impunitatea care respira din fiecare gest si declaratie ale personajelor implicate, oameni politici si apropiati ai acestora. Stiu ca nu au ce sa li se intample iar liderii statului le garanteaza acest lucru.

Golanie si smechereala de interlop vedem in comportamentul primarului PSD din Crevedia, Florin Petre. Replici batjocoritoare scuipate prin coltul gurii in fata unui jurnalist care isi face cu profesionalism meseria, usi trantite in fata unor intrebari legitime si de interes public, totul in comportamentul acestui individ transmite „fac ce vreau si ma doare-n …. de voi toti”. Un astfel de mesaj i-a transmis imediat dupa tragedie chiar si sefului lui de partid, premierul Marcel Ciolacu, si se vede acum ca era bazat, cum se spune prin mediul lui de interlopi: „Eu va spun ca nu ma va exclude din PSD, asa am o presimtire”.

Portretul de mafiot al acestui primar este bine reliefat si prin comportamentul apropiatilor acestuia. Un individ plin de muschi si gol de gramatica isi face aparitia in locul unde jurnalistul vorbeste despre daramarea unei case monument istoric si incearca sa ameninte. Este ginerele unui apropiat al primarului din Crevedia, fiind cel care a primit de la primarie terenul unde se afla conacul ridicat de Principesa Elena, mama Regelui Mihai, acum facut moloz. „Asa am vrut eu, sa-l daram”, scuipa si acesta prin coltul gurii. Ca orice periculos care se respecta, el isi afiseaza porecla (Adrian Mangaua) pe retelele de socializare, acolo unde il si promoveaza insistent pe Florin Petre ca sa fie reales.

Cazul exploziei de la Crevedia, in care au murit sase oameni, a dominat ecranele televiziunilor din Romania timp de saptamani intregi. Dincolo de tragedie, era inca un exemplu al modului in care coruptia chiar ucide. Sub impulsului momentului, premierul Marcel Ciolacu a anuntat atunci ca il va da afara din partid Florin Petre, primarul din Crevedia. Nu s-a intamplat asta, dupa cum bine vedem acum, ba mai mult, Ciolacu i-a luat recent apararea acestui primar intr-un mod care te lasa fara grai: „Primarul din Crevedia a facilitat acea nenorocire? Ati citit raportul, ati vazut ce spune? Eu nu am o problema. Vrem sa cautam vinovati fara vina? Daca primarul mergea el cu bricheta, declansa el nenorocirea, categoric, dar intre timp lucrurile au iesit la lumina”.

Vedem in cronologia evenimentelor, a declaratiilor, ca primarul din Crevedia s-a impus in fata presedintelui partidului, a premierului Romaniei. Un primar mafiot i-a dictat presedintelui partidului ce sa faca iar acesta s-a executat: Florin Petre este acum candidat PSD, sustinut cu toate fortele de PSD. Reamintesc ca acest presedinte de partid este si prim-ministru.  Foarte grav in aceasta situatie nu este doar ca Marcel Ciolacu da dovada din nou de impotenta in fata mafiilor din partid, incapabil sa isi onoreze promisiunile, ci ca prim-ministrul tarii este controlabil, supus, executant chiar si in fata unor clanuri comunale, pe unde fac legea unii precum Mangaua.

Ce se intampla acum la Crevedia nu este un caz singular, peste tot in tara vedem clanuri, mafii locale atasate de partide si de candidati, urmand sa ajunga iar pe pozitii publice si la controlul banilor publici. Exemplele abunda, oamenii isi striga revolta (de citit zecile de mii de comentarii doar de la reportajele Recorder cu Sinaia si Crevedia), dar nimic nu se intampla. Avem o puternica mafie institutionalizata, aroganta si convinsa ca nimic nu o poate atinge.

Liderii tarii clameaza insistent nevoia de „stabilitate” in acest context international periculos. Insa astfel de cazuri care-ti innegresc privirea de furie si revolta vin ca niste picaturi de acid care erodeaza chiar bazele statului, macinand puternic increderea in domnia legii si mai ales in sistemul democratic. Numai intr-o tara cu lideri impotenti si controlabili, indivizi precum Mangaua isi pot permite sa scuipe sfidator ca incalca legile pentru ca „asa am vrut eu”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: