Tariceanu, amenintari violente la adresa procurorului general, Augustin Lazar: „Oameni de la varful sistemului paralel incalca Constitutia, ii vom ingradi”

politica

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a lansat amenintari, vineri , la adresa procurorului general al Romaniei, Auguston Lazar, despre care a spus ca „ameninta parlamentarii” de la „varful sistemului paralel”.

„Pe zi ce trece, constat ca Parlamentul Romaniei deranjeaza pe multi oameni de la varful sistemului paralel. Parlamentarii au ‘tupeul’ (cu ghilimele de rigoare) sa puna intrebari despre interventiile nepermise ale acestora in procesul electoral si ‘indrazneala’ sa dezbata si sa voteze legi care pot contribui la stoparea abuzurilor si incalcarii drepturilor si libertatilor cetatenilor.

Teama acestor oameni de la varful sistemului ca isi vor pierde functiile si puterea a generat reactii nedemocratice, dincolo de limita Constitutiei, inclusiv amenintari voalate la adresa parlamentarilor. Din pacate, sistemul paralel este protejat de unii politicieni care spera ca, asistati de acesta, vor ajunge din nou la putere fara sa castige alegeri.

Astazi, de Ziua Constitutiei vreau sa reamintesc articolul 61 (1) din legea fundamentala: ‘Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului roman si unica autoritate legiuitoare a tarii’. Vreau sa le transmit tuturor romanilor ca parlamentarii ALDE vor continua sa actioneze pentru a ingradi manifestarile antidemocratice ale statului paralel si pentru a proteja drepturile si libertatile cetatenilor. In acelasi timp, adresez un indemn tuturor institutiilor publice, partide si actori institutionali sa respecte Constitutia si principiile ei”, a declarat Tariceanu.

Augustin Lazar a declarat, vineri, ca modificarile aduse legilor justitiei sunt menite sa slabeasca independenta procurorilor, precizand ca o consultare a Comisiei de la Venetia este obligatorie si ca are parghiile legale pentru a incerca impiedicarea adoptarii actelor.

„Noi suntem ingrijorati si societatea civila e ingrijorata. Trebuie transparenta si sa se functioneze in mod legal. (…) In tot cursul anului 2017, Ministerul Public si in general institutiile din justitie au format obiectul unor atacuri concentrice, ele s-au vazut. Am folosit expresia ‘hartuit’ pentru ca am gasit-o in raportul de la Geneva, unde scrie ‘Procurorii din DNA sunt hartuiti prin campanii media, prin chemarea in fata unor comisii speciale’. Dar acolo cine ii convoaca? Niste inculpati de rang inalt, care vor ca discutiile sa aiba loc in alt mediu in afara de cel judiciar.

Procurorii sunt invitati sa dea seama intr-un mediu care nu e judiciar. Am folosit aceasta expresie pentru ca o foloseste nu numai redactorul acestui raport, ci o vedem noi din ceea ce vedem noi prin atacuri media si alte acte care sunt evident neprietenoase procurorilor, cum ar fi aceea sa scoatem cuvantul ‘independent’ din textul legii privind statutul si care intr-o maniera subtila, dar dubioasa a dorit evident sa indeparteze statutul procurorului de statutul de magistrat si sa-l duca in zona Executivului”, a declarat, vineri, procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, citat de Mediafax.

Augustin Lazar a mai precizat ca procurorii sunt hotarati sa isi apere atributul de independenta obtinut.

„Pas cu pas este facut in asa mod incat nu sa intareasca independenta procurorului, ci sa o slabeasca, sa o puna sub control si sigur ca va fi o problema pentru societatea romaneasca. Consultarea Comisiei de la Venetia este obligatorie fara niciun dubiu. Cu certitudine trebuie consultata, dar nu exista niciun dubiu fiindca ar dura o perioada de timp si le-ar strica planurile”, a mai aratat procurorul general.

Intrebat daca are parghiile legale pentru a impiedica aceste modificari, Augustin Lazar a precizat „Avem, dar la momentul potrivit. Le pregatim”.

ti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Comentarii: