Tariceanu anunta ca i-a dat afara pe cei care au acceptat sa fie ministrii lui Dancila. Scrisoare catre Iohannis

politica

Calin Popescu Tariceanu i-a trimis, miercuri seara, o scrisoare presedintelui Klaus Iohannis in care ii cere sa nu ii numeasca pe noii ministri propusi in locul celor demisionari ai ALDE. Acesta precizeaza ca cei trei nominalizati de premier nu mai sunt membri ai ALDE.

Scrisoarea transmisa de Calin Popescu Tariceanu sefului statului:

„Stimate domnule presedinte Klaus Iohannis,

Am vazut in spatiul public anuntul doamnei prim-ministru Dancila, potrivit caruia a propus, pentru portofoliile ministeriale ramase vacante in urma demisiei ministrilor ALDE, trei persoane despre care domnia sa afirma ca fac parte din ALDE.

Pe aceasta cale doresc sa va fac urmatoarele precizari:

In sedinta Delegatiei Permanente a ALDE din data de 26 august s-a votat cu majoritate covarsitoare (83 voturi pentru si 2 abtineri) denuntarea protocolului cu PSD, precum si retreagerea din coalitia de guvernare.

Mai mult, in sedinta Biroului Politic Central al ALDE din 3 septembrie s-a hotarat, tot cu o majoritate covarsitoare, excluderea oricarui membru care accepta o desemnare din partea altui partid intr-o functie publica fara acordul organismelor statutare. Prin urmare, persoanele care au acceptat nominalizarile pentru functiile de ministri sunt decazuti din calitatea de membru ALDE cu efect imediat.

Avand in vedere cele de mai sus, va solicit ca, in analiza pe care o veti face privind aceste propuneri, sa luati in considerare prevederile articolului 85, alineat 3, din Constitutie”.

Articolul 85 din Constitutie la care face referire liderul ALDE se numeste „Numirea Guvernului” si prevede urmatoarele:

„(1) Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru si numeste Guvernul pe baza votului de incredere acordat de Parlament.

(2) In caz de remaniere guvernamentala sau de vacanta a postului, Presedintele revoca si numeste, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.

(3) Daca prin propunerea de remaniere se schimba structura sau compozitia politica a Guvernului, Presedintele Romaniei va putea exercita atributia prevazuta la alineatul (2) numai pe baza aprobarii Parlamentului, acordata la propunerea primului-ministru”.

Premierul Viorica Dancila a anuntat, miercuri, ca va propune membri ALDE pentru portofoliile de ministri vacante, respectiv Gratiela Gavrilescu la Ministerul Mediului, Ion Cupa la Ministerul Energiei si Stefan-Alexandru Baisanu, ca ministru pentru Relatia cu Parlamentul. Propunerile vor fi trimise miercuri presedintelui Klaus Iohannis.

Pe 27 august Anton Anton a demisionat de la conducerea Ministerului Energiei, Gratiela Gavrilescu de la Ministerul Mediului, iar Viorel Ilie din functia de ministru pentru Relatia cu Parlamentul. Demisiile au venit la o zi dupa ce ALDE a decis iesirea de la guvernare.

Singurul ministru ramas atunci in Executiv a fost Ramona Manescu la Externe. Ea a demisionat ulterior din ALDE.

Mai mult despre: ,

Comentarii: