politica

Tariceanu anunta ca Parlamentul NU va respecta referendumul din 26 mai: „Nu poti forta legiferarea impotriva Constitutiei. Iohannis face o manevra de joasa speta”

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, sugereaza ca Parlamentul nu va transpune in legislatie rezultatul referendumuluidin 26 mai, prin care peste 6,4 au cerut interzicerea amnistiei si gratierii pentru fapte de coruptie.

„Klaus Iohannis stia cu precizie ca intrebarile sale sunt neconstitutionale; stia ca rezultatul unui referendum nu poate ”fenta” interdictia de legiferare sus pomenita. El a vrut doar sa forteze Parlamentul ori CCR sa se contrapuna ”vointei poporului”, cum o numeste el, si sa se infatiseze drept unicul sustinator al acesteia. O manevra pur electorala de cea mai joasa speta, pentru ca Iohannis are mare nevoie de dusmani imaginari in drumul spre al doilea mandat.

Nu poti forta legiferarea impotriva Constitutiei, daca insasi Constitutia iti interzice sa legiferezi!”, anunta Tariceanu pe Facebook.

Postarea integrala:

KLAUS IOHANNIS LOVESTE LA TEMELIA DEMOCRATIEI MODERNE

”Este datoria partidelor parlamentare de a gasi forma cea mai potrivita prin care sa transpuna in legislatie optiunea cetatenilor.”

Spunand azi asta, presedintele Romaniei ne-a transmis, tuturor, un mesaj extrem de transant si de grav, care va trebui sa ne puna serios pe ganduri.

In mandatul precedentului presedinte, Romania a fost impinsa de statul-paralel spre un regim de republica prezidentiala, fara legatura cu ceea ce se stabilise prin doua Constitutii votate de cetateni.

Acum, ne aflam la debutul unui alt experiment politic major, de-a dreptul periculos in vremurile noastre, si anume instaurarea democratiei directe in locul celei reprezentative.

Statele moderne au introdus nu intamplator mecanismul democratiei reprezentative, pentru ca s-a dovedit ca este, de departe, cel mai eficient cu putinta. Democratia reprezentativa a adus cu sine atributele statului modern, separarea puterilor in stat, votul universal, alegerea democratica a conducatorilor etc.

Mecanismul referendumului consultativ este mentinut doar pentru a oferi posibilitatea de a se afla, din cand in cand, mai bine decat prin intermediul sondajelor, care este viziunea cetatenilor asupra anumitor probleme si e bine sa fie asa.

Klaus Iohannis merge mult mai departe insa, el vrea sa transforme un instrument aflat deplin la indemana sa in cea mai teribila arma politica impotriva tuturor celor care au alte opinii. Klaus Iohannis a gasit metoda-minune prin care vointa cetatenilor exprimata la votarea Constitutiei ori in alegerile parlamentare libere, vointa Parlamentului ori a Curtii Constitutionale s.a.m.d. sa fie incalcate prin manipulari de mase si incalcari grosolane ale spiritului legii.

In urma cu ani, o decizie a CCR a stabilit ca presedintele poate adresa poporului intrebari legate de orice problema imaginabila. Totusi, chiar Constitutia stabileste ca exista limite ale revizuirii ori ca cetatenii nu au drept de decizie in anumite probleme, cum ar fi taxele si impozitele, tratatele internationale ori amnistia si gratierea. Interzicand dreptul cetatenilor la initiativa legislativa pe aceste teme, Constitutia, cel mai important contract social al unei societati, pune la adapost anumite domenii extrem de sensibile de ispita populismului.

Care ar fi, spre exemplu, raspunsul cetatenilor la un referendum pe tema eliminarii tuturor taxelor?

Klaus Iohannis stia cu precizie ca intrebarile sale sunt neconstitutionale; stia ca rezultatul unui referendum nu poate ”fenta” interdictia de legiferare sus pomenita. El a vrut doar sa forteze Parlamentul ori CCR sa se contrapuna ”vointei poporului”, cum o numeste el, si sa se infatiseze drept unicul sustinator al acesteia. O manevra pur electorala de cea mai joasa speta, pentru ca Iohannis are mare nevoie de dusmani imaginari in drumul spre al doilea mandat.

Nu poti forta legiferarea impotriva Constitutiei, daca insasi Constitutia iti interzice sa legiferezi!

Atrag atentia ca Tratatul de la Lisabona a inclus, si el, dreptul cetatenilor europeni – minim un milion – de a avea initiative legislative la nivel unional. Dar, Comisia Europeana a sustinut mereu si existenta unui filtru al bunului simt si a respins deja unele asemenea initiative, sustinute de milioane de europeni – ultima in noiembrie – argumentand ca o asemenea initiativa trebuie ”sa nu fie in mod vadit abuziva, neserioasa sau vexatorie si sa nu contravina in mod vadit valorilor Uniunii Europene”. (1)

Oare presedintele Romaniei ar fi avut curajul sa le transmita si lui Jean Claude Juncker, Angelei Merkel, lui Frans Timmermans si altor lideri occidentali ca nesocotesc vointa a milioane de cetateni europeni, care ”trebuie respectata in mod obligatoriu”?

Raspunsul il stim cu totii.

Ca atare, ramane cum am stabilit: Klaus Iohannis, demisia imediata!

(1) In data de 28 noiembrie 2018, Comisia Europeana a hotarit sa nu inregistreze initiativa cetateneasca europeana intitulata “Referendum la nivelul intregii UE pentru a stabili daca cetatenii europeni vor ca Regatul Unit sa ramana sau nu in Uniune!”

Presedintele Klaus Iohannis a declarat marti ca nu este „nicio tragedie” ca CCR a invalidat unele solutii de modificare a Legii fundamentale propuse de partide dupa referendumul din 26 mai, aratand ca formatiunile politice vor trebui sa vina cu alte variante de modificare a legislatiei.

„Curtea Constitutionala a validat inca de luna trecuta rezultatele referendumului, fapt care face ca acest demers, insistent cerut de societate, sa fie unul corect si pe deplin constitutional. Repet, Curtea a validat referendumul. Este datoria partidelor parlamentare de a gasi forma cea mai potrivita prin care sa transpuna in legislatie optiunea cetatenilor. Partidele politice au venit cu anumite variante de modificare a Constitutiei, iar unele solutii au fost declarate neconstitutionale. Opozantii statului de drept si ai justitiei independente, care deloc intamplator sunt si aprigi sustinatori ai amnistiei si gratierii pentru corupti, au gasit imediat prilejul de a incerca sa deturneze sensul deciziei CCR. Cele mai multe dintre solutiile cuprinse in proiectele inaintate catre Curte au trecut testul constitutional, asa ca isi vor urma mai departe cursul firesc. Nu este nicio tragedie ca anumite propuneri din proiectele de modificare a Constitutiei au fost invalidate de Curte, asa cum au clamat unele voci in spatiul public. Pur si simplu, partidele vor trebui sa vina acum cu alte variante de schimbare a legislatiei, care sa conduca la acelasi rezultat: transpunerea cat mai urgenta in lege a vointei populare. Decizia CCR nu schimba cu nimic realitatea: dupa votul din 26 mai, Parlamentul nu va mai putea niciodata sa legifereze amnistia si gratierea coruptilor pentru ca ar incalca flagrant vointa poporului, exprimata categoric si in mod democratic la referendum. Este un principiu stabilit tot de CCR”, a spus seful statului.

El a afirmat ca vointa poporului exprimata la referendum trebuie respectata in mod obligatoriu.

„In urma cu cateva zile, Curtea Constitutionala a stabilit ca nu este nevoie de modificarea Constitutiei pentru a interzice amnistia si gratierea coruptilor. In referendumul convocat in 26 mai eu nu am intrebat cetatenii daca aceasta interdictie trebuie instituita in Legea fundamentala. Pentru implementarea rezultatelor referendumului este nevoie in primul rand de vointa politica pentru ca acest lucru sa se intample. Acordul politic pe care l-am initiat devine cu atat mai important si necesar, tocmai pentru ca reprezinta acea garantie bazata pe angajamentul si responsabilitatea ca oamenii politici inteleg ca trebuie sa respecte vocea poporului. Vointa politica a PSD de a-i proteja exclusiv pe corupti, invalidata la referendum, este cea care a generat amputarea legislatiei penale si a legilor justitiei si de aceea o vointa politica pusa in slujba intereselor cetatenilor este cea care poate sa transpuna in legislatie acest referendum. Vointa cetatenilor, exprimata in mod categoric si fara echivoc de 6,4 milioane de romani prin votul „DA” dat pe 26 mai, trebuie respectata in mod obligatoriu. Acest lucru este incontestabil”, a subliniat seful statului.

Presedintele a sustinut ca „toate problemele cu care societatea noastra s-a confruntat in ultimii ani izvorasc din proasta legiferare sau, mai grav, din intentia de a legifera nu pentru a servi interesul public, ci interese de grup, asa cum a procedat actuala majoritate parlamentara”.

Klaus Iohannis a facut aceste precizari la ceremonia de semnare de catre reprezentantii UDMR si cei ai Grupului parlamentar al minoritatilor nationale a Acordului Politic National pentru consolidarea parcursului european al Romaniei.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

Iranul ameninta ca va construi o bomba nucleara daca va fi atacat de Israel: „Sambata am folosit doar arme vechi”

Iranul ameninta ca va construi o bomba nucleara daca va fi atacat de fortele israeliene,…

3 ore ago

Sportivii romani vor merge la Paris cu aeronava „Nadia Comaneci”

Aeronava  Tarom care va transporta sportivii romani la Jocurile Olimpice de la Paris poarta numele…

4 ore ago

Doua fete de 6 si 11 ani au fost injunghiate in Franta. Suspectul a fost arestat

Un barbat a fost arestat dupa ce doua fete in varsta de sase si 11…

4 ore ago

Un lider regional al partidului german de extrema-dreapta AfD, trimis in judecata pentru utilizarea „cu buna stiinta” a unui slogan nazist intr-un discurs

Un lider regional al partidului de extrema dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a fost trimis…

4 ore ago

Conservatorii de opere de arta evalueza daunele aduse operelor de arta salvate din incendiul de la Bursa de Valori din Copenhaga. Fatada cladirii s-a prabusit

Conservatorii de opere de arta evalueaza daunele aduse picturilor vechi de secole recuperate in urma…

4 ore ago

Reactia nervoasa a Moscovei dupa ce Argentina a cerut sa devina „partener global” al NATO

Argentina a cerut sa devina "partener global" al NATO, solicitare transmisa formal Aliantei in cadrul…

2 ore ago