Tariceanu arunca in aer planurile lui Dragnea. Speriat de amploarea protestelor, seful Senatului respinge variantele PSD de adoptare a codurilor penale

politica

Liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, luni, ca modificarea Codurilor penale va fi facuta exclusiv prin procedura parlamentara, el sustinand ca nu a propus nimeni si nu s-a discutat despre adoptarea unei Ordonante de Urgenta pentru modificarea Codurilor si nici despre adoptarea acestor modificari prin asumarea raspunderii Guvernului in fata Parlamentului.

„Nu am discutat despre niciun fel de ordonanta de modificare a Codurilor penale. Va rog sa scoateti din discutie acest subiect, va spun oficial – vom merge exclusiv pe calea parlamentare”, a declarat Tariceanu, care luni dimineata a participat la o sedinta a coalitiei impreuna cu liderul PSD, Liviu Dragnea, si cu premierul Viorica Dancila.

Rasspunzand unei intrebari a jurnalistilor, Tariceanu a spus ca modificarea Codurilor nu va fi facuta nici prin asumarea raspunderii Guvernului in Parlament, iar aceasta varianta este agreata si de catre PSD.

„Nu a venit nimeni cu o asemenea propunere”, a mai afirmat Tariceanu, citat de news.ro.

El a mai precizat ca, „fara indoiala”, va avea loc o sesiune parlamentara extraordinara,pentru a putea fi incheiate prioritatile legislative: „Am discutat mai demult si am convenit sa facem sesiune extraordinara”.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a sustinut, luni, intrebat despre o posibila Ordonanta de Urgenta a Guvernului pentru modificarea Codurilor penale, ca nu stie nimic pentru ca a fost plecat din Bucuresti cateva zile. „Nu a facut nimeni cu mine o astfel de dezbatere. Daca voi fi solicitat, atunci voi raspunde”, a spus Toader.

In spatiul public au aparut informatii privind intentia Guvernului de a emite o Ordonanta de Urgenta pentru modificarea Codrului penal si a Codului de procedura penala, dupa modelul Ordonantei 13, in urma declaratiilor facute vineri de catre liderul PSD, Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea a avut vineri seara prima reactie dupa condamnarea sa la trei ani si jumatate de inchisoare, el spunand dupa sedinta Comitetului Executiv al partidului ca ceea ce s-a intamplat la instanta suprema a fost „o executie in masa”. „A trebuit sa fie condamnati noua oameni ca sa se justifice si condamnarea mea”, a sustinut Dragnea.

De asemenea, Liviu Dragnea a anuntat ca ramane in fruntea PSD, a Camerei Deputatilor si a coalitiei de guvernare si ca va merge ”pana la capat”, ca social-democratii au gresit ca au avut o atitudine procedural corecta in Parlament, iar de acum vor fi ”mult mai fermi si mai radicala” cu ceea ce vor sa faca. Liviu Dragnea le-a cerut scuze ”miilor de romani care stau in puscarie pe un articol neconstitutional”.

”Imi cer iertare acum in fata dumneavoastra si in fata celor care ne privesc miilor de romani care unii stau in puscarie pe un articol neconstitutional, altii sunt tarati in tribunale pe baza aceluiasi articol sovietic si altii sunt tarati pe la DNA si mai sunt si alte mii sau zeci de mii care nici macar nu stiu ca au dosar. Imi cer iertare pentru ca s-a lungit atat de mult elaborarea Codului Penal. Probabil ca n-o sa ma ierte. Maniera pe care noi am avut-o, pe care eu am avut-o de a avea o abordare procedural corecta in Parlament s-a dovedit ca a fost una gresita, pentru ca in Parlament nu se poate vorbi de adoptarea in procedura normala, dezbateri, adoptare si promulgare. Orice lege (…), toate sunt atacate, toate sunt retrimise. (…) Decizia mea este foarte ferma. Raman la conducerea PSD pentru a duce toate aceste lucruri la capat, si le voi duce. Raman si in conducerea majoritatii parlamentare impreuna cu domnul presedinte Calin Popescu Tariceanu. Nu va trece motiunea de cenzura, in schimb si eu, si colegii mei am decis astazi sa fim mult mai fermi si mult mai radicali cu tot ceea ce trebuie sa facem. Nu ma sperie nici Iohannis, nici Hellvig, nici Pahonti, nici Kovesi, nici Basescu, nici Ponta, nici Oprea, nici altii. Obiectivele la care m-am angajat si pentru care mi-am asumat responsabilitatea raman aceleasi si impreuna cu colegii mei le vom duce la capat”, a avertizat Liviu Dragnea.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: