Tariceanu confirma, coalitia penala pune la cale un asalt major pentru a-si trece serviciile de informatii sub control: „Trebuie limitate atributiile presedintelui”

politica

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a confirmat, miercuri, in Parlament ca majoritatea intentioneaza sa modifice legile securitatii astfel incat presedintele tarii sa nu mai controleze serviciile de informatii.

”Ceea ce este foarte important: tot ceea ce tine de securitatea nationala nu poate fi reglementat de o singura institutie, trebuie sa fie o colaborare intre toate institutiile cu atributii in acest domeniu. Trebuie sa gasim un factor de echilibru, un check and balances, asa cum exista in toate tarile civilizate.

In perioada presedintelui Basescu prea multe puteri au fost in mana unui singur om si am vazut care sunt consecintele. Protocoalele, abuzurile din anii trecuti, toate acestea sunt consecinte ale concentrarii puterii in mana unui singur om. Vreau ca prin ceea ce facem in continuare sa ne asiguram ca nu se mai concentreaza toata puterea in mana unui singur om, iar responsabilitatile sa fie impartite intre institutiile responsabile ale statului”, a declarat Tariceanu.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la Parlament, intrebat despre decizia majoritatii parlamentare de a infiinta o Comisie speciala care sa modifice legile securitatii nationale, ca este important ca acest demers sa fie facut in colaborare cu Presedintia, cu CSAT, cu Guvernul, Armata si serviciile secrete. In acest context, el a spus ca exista doua scenarii – unul „prost”, in care PSD este dornic sa ocupe toate institutiile statului, “sa le acapareze, sa forteze schimbari ale legislatiei in domeniu securitatii nationale, in sensul unui control politic”, iar al doilea scenariu, pe care si-l doreste, ar fi acela in care Coalitia PSD-ALDE coopereaza cu toate institutiile din domeniu.

“Este evident ca securitatea nationala este o tema atat de importanta, incat ea nu poate fi ocupata de o singura institutie. De aceea, si in Constitutie toate institutiile mari au un rol in asigurarea securitatii nationale, incepand de la Presedinte, la CSAT, la Parlament, la Guvern si, bineinteles, la entitatile de specialitate – Armata, servicii si asa mai departe. In acest sens, cred ca este important sa intelegem ca orice demers facut de vreuna din aceste parti pentru a schimba sau a imbunatati cadrul general are nevoie de colaborarea tuturor celorlalti”, a afirmat presedintele Klaus Iohannis, intrebat cum vede infiintarea unei Comisii care sa modifice legile securitatii nationale.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Comentarii: