Tariceanu, crizat la audierea lui George Maior: „Domnul ambasador are o atitudine ireverentioasa. A ridicat tonul la final”

politica

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, s-a aratat foarte iritat de tonul cu care ambasadorul Romaniei in SUA, George Maior, i-a vorbit senatorului ALDE Daniel Zamfir. Maior este audiat, miercuri, in Comisia de Politica Externa a Senatului.

„Domnul ambasador are o atitudine ireverentioasa. A ridicat tonul la final. Stigmatizarea nu face parte din arsenalul comisiei. Va rog sa-i atrageti atentia domnului ambasador sa aiba o atitudine cuviinciosa”, a spus Tariceanu foarte nervos.

Maior nu a facut decat sa raspunda ca a spus „adevarul”, dupa ce a fost criticat de Zamfir ca si-a permis sa comenteze scrisoarea lui Rudolph Giuliani.

”Un ambasador are un mandat general de a exprima adevarul. Nu inteleg cum poate fi stigmatizat un ambasador pentru ca spune un lucru adevarat”, a spus Maior apasat.

Anterior, Tariceanu a declarat ca Maior a devenit „agent politic partizan” si a anuntat ca va cere MAE ca ambasadorul sa fie rechemat in tara.

„Daca domnul ambasador nu a frecventat aceste cursuri (de formare a diplomatilor – n.r.), ii recomand sa prinda din zbor aceste reguli ale diplomatiei. V-ati obisnuit sa aparati protocoalele din justitie. E un mod de operare care este descalificant pentru un ambasador. Daca domnul ambasador cunoaste rigorile misiunii sale si totusi a dorit sa le ignore, as dori sa ne puneti motivele.

Ati devenit un agent politic partizan, preluat ca atare de ambasadele altor state. Acest lucru reprezinta o descalificare in punct de vedere profesional. Aceasta postura este de-a dreptul inacceptabila. Vreau sa stiu daca aceste declaratii pe care le-ati facut au fost facute cu acordul MAE. Din punctul meu de vedere, performanta pe care ati avut-o in calitate de ambasador este nesemnificativa.

Aprecierile pe care le-ati facut partizan legate de scrisoare regretatului John McCain si alte fostului procuror al New York-ului induc impresia ca dvs intrati in aceasta lupta interna si angajati si Guvernul roman si statul roman in aceasta disputa interna, indepartandu-va de la obligatia de a va retine declaratiile. Asa cum noi pretindem ambasadorilor straini sa nu intervina in politica noastra, asa dorim si noi.

“Eu am sa solicit membrilor Comisiei si conducerii MAE sa consideram, practic, ca misiunea dumnevoastra nu poate sa continue pe mai departe in conditiile prezente”, a subliniat Tariceanu.

In replica, ambasadorul George Maior a spus ca Parteneriatul Strategic a evoluat si este fals ca s-a implicat in politica externa.

„Parteneriatul Strategic a evoluat exceptional, dialogul a evoluat (…). Este complet falsa declaratia ca m-am implicat in politica externa. Am facut declaratii despre o persoana privata care a emis o opinie, iar expunand opiniei publice o realitate, cred ca am facut un lucru bun”, a spus Maior.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: