Tariceanu e stupefiat dupa raportul lui Toader despre Kovesi si Lazar: „A dat cartonasul galben. Mingea e acum la Cotroceni”

politica

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, considera ca evaluarea sefilor din Ministerul Public si DNA realizata de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, reprezinta un „cartonas galben”, dar si „un gest de curaj” intr-un context politic „neprielnic” intern si extern.

„Am remarcat rigoarea extraordinara a prezentarii, la rece, acum, dupa ce emotia colectiva a trecut, rigoarea prezentarii acestor grave incalcari ale Constitutiei. Este pentru prima data din cat imi aduc eu aminte in ultimii 12-13 ani cand un ministru al Justitiei intreprinde o astfel de masura, de evaluare a procurorilor care, conform Constitutiei, functioneaza sub autoritatea ministrului Justitiei. Deci, iata, un ministru al Justitiei care isi cunoaste rolul, il intelege si si-l asuma. Pana acum nu am avut asa ceva. (…)

E foarte bine ca Tudorel Toader a facut un expozeu tehnic. Daca ar fi venit cu argumente politice, obiectivitatea analizei, evaluarii ar fi fost pusa sub semnul intrebarii. (..) Eu cred ca domnul Toader, daca vreti sa interpretam intr-o alta cheie, pe langa faptul ca este primul care are curajul sa demareze o astfel de evaluare — ceea ce niciun alt ministru din trecut, nici mai recent, nici mai vechi nu a facut, da un semnal pe care …sa folosim termenii pe care toata lumea ii cunoaste — cartonasul galben”, a afirmat Tariceanu, miercuri, la B1 TV, potrivit Agerpres.

El a opinat ca ministrul „a transmis mingea la Cotroceni”.

„Cred ca este o discrepanta intre asteptarea publica dintr-o anumita zona si concluzia evaluarii. (…) Astazi, Tudorel Toader, ministrul Justitiei, a spus niste lucruri foarte clar si transant. Dar stim foarte bine ca numirea nu o face el, urmare nici eliberarea din functie. Eu cred ca de data acesta, intr-o maniera care dovedeste o anumita abilitate a domnului ministru, mingea a transmis-o la Cotroceni. Presedintele, am vazut ca a iesit dupa aceea si ne-a spus un lucru stupefiant pe baza raportului care este este extrem de critic la adresa Parchetului si in special a DNA. Presedintele sustine, totusi, ca el este foarte multumit”, a mai spus Tariceanu.

Presedintele Senatului sustine ca „lucrurile, asa cum le-a pornit ministrul, ii inspira incredere”.

„Dupa ce ani de zile statul roman a inregistrat derapaje grave, din ce in ce mai grave, credeti ca se pot pune limbile ceasului 12,00 dintr-o data? Eu cred ca astea sunt semnale foarte clare care vor fi interpretate de ambasade, observatori straini, de Comisia Europeana, ca lucrurile nu sunt in ordine. Cand vine un astfel de raport asa de riguros, foarte cuprinzator… sa stiti ca si cei de la Bruxelles vor citi acest raport. Sa stiti ca lucrurile asa cum le-a pornit ministrul, mie mai degraba imi inspira incredere, ca cel putin pe zona de Justitie, functionarea Justitiei va reveni la ceea ce inseamna normele statului de drept, adica respectul drepturilor si libertatilor fundamentale. (…) Eu cred ca domnul Toader a facut un gest de mare curaj in raport cu toti predecesorii lui si un gest de curaj intr-un context politic neprielnic intern si extern”, a punctat Tariceanu.

Ministrul Justitiei a declarat, miercuri, ca nu se impune o solicitare de revocare a celor doi procurori-sefi.

„Evaluand toti factorii de constitutionalitate, legalitate si oportunitate am apreciat ca in acest moment nu este oportuna declansarea mecanismului institutional de revocare a procurorului general si a sefei DNA”, a concluzionat Toader.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: