Tariceanu, explozie de furie dupa ce Augustin Lazar i-a dat la iveala ipocrizia. Seful ALDE si-a uitat limbajul pretios

politica

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, il acuza pe procurorul general Augustin Lazar ca a mintit in comunicatul de presa de vineri al Parchetului General referitor la hotararea de guvern pentru protocoale, ca sa isi salveze pielea. Hotararea a fost data cand Tariceanu era premier.

„Constat ca procurorul general este capabil de orice pentru a-si scapa pielea, chiar si sa minta in spatiul public. Comunicatul Parchetului General nu reprezinta altceva decat o interpretare proprie data hotararii de guvern din 2005. HG 231 nu se refera la protocoale, ci la aplicarea strategiei nationale anticoruptie. Strategia enunta o serie de principii care aveau la baza respectarea statului de drept, a legilor in vigoare si a drepturilor si libertatilor individuale. Nicidecum HG 231 nu stabilea incheierea de protocoale secrete precum cele incheiate intre servicii si institutiile din justitie in ultimii 10 ani sau precum cel semnat de Augustin Lazar cu SRI in 2016″, a scris, vineri seara, Calin Popescu Tariceanu, pe Facebook.

Tariceanu, fost premier in 2005, an in care Parchetul General transmite ca a fost emisa Hotararea de Guvern nr. 231 din data de 30 martie 2005 privind aprobarea Strategiei nationale anticoruptie pe perioada 2005 – 2007 si a Planului de actiune pentru implementarea acestei strategii si care a stat la baza protocoalelor cu Serviciul Roman de Informatii (SRI), il acuza pe Augustin Lazar de „manipulare ieftina pentru a-si salva pielea, aruncand vina”.

„Trebuie spus adevarul: protocoalele semnate si dezvaluite in acest an au continut masuri care nu au fost prevazute in nicio lege. Protocoalele secrete au adaugat la legislatia in vigoare doar prin simpla intelegere dintre sefii din procuratura si cei din servicii. Unde in HG 231 se vorbeste despre echipele mixte? In ce paragraf din HG se spune despre faptul ca informatiile existente la dosar nu trebuie sa fie puse la dispozitia invinuitului? Rolul de politie judiciara a fost stabilit prin mica intelegere dintre procurori si servicii, nu de HG. Raportarea procurorilor fata de servicii in termen de 60 de zile este o inventie a mintilor stralucite care au semnat protocoalele. Augustin Lazar incearca prin comunicate precum cel al Parchetului sa isi justifice actiunile de procuror comunist. Practicile si metodele specifice perioadei comuniste nu se regasesc in HG. Ele au fost adaugate ulterior de catre conducatorii vremelnici ai institutiilor din justitie si de catre serviciile de informatii”, mai transmite presedintele Senatului.

Calin Popescu Tariceanu concluzioneaza postarea transmitand ca daca Augustin Lazar considera ca prin manipulare isi salveaza pielea si poate fugi de dat explicatii pentru activitatea sa se inseala amarnic. „Procurorul general minte de ingheata apele doar pentru a deturna atentia de la acuzatiile care i se aduc”, conchide fostul premier.

Precizarile vin in contextul in care Parchetul General a anuntat vineri ca la baza protocoalelor cu Serviciul Roman de Informatii (SRI) a stat Hotararea de Guvern nr. 231 din data de 30 martie 2005 privind aprobarea Strategiei nationale anticoruptie pe perioada 2005 – 2007 si a Planului de actiune pentru implementarea acestei strategii. Reprezentantii institutiei conduse de Augustin Lazar au mai precizat ca planul de actiune pentru implementarea S.N.A. stabileste, „fara echivoc”, in sarcina Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directiei Nationala Anticoruptie (fost Parchetul National Anticoruptie), Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Justitiei, Ministerul Afacerilor Interne incheierea de protocoale pentru stabilirea procedurilor de comunicare cu Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe si alte structuri de informatii.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declansat miercuri procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazar, printre cele 20 de puncte ale raportului de evaluare numarandu-se si critici la adresa protocoalelor incheiat de Parchet cu SRI si la ascunderea adevarului legat de aceste acte.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: