Tariceanu, furios ca nu poate sa controleze DNA si Parchetul General, ataca ambasadorii: ‘Asta este modelul politic pe care ambasada SUA in Romania il promoveaza?’

politica

Presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a declarat sambata ca este dezamagit „profund” de atitudinea Ambasadei SUA, care se face ca nu vede ca in Romania „normele elementare juridice nu sunt respectate si avem permanent abuzuri si excese in justitie”.

„Din pacate, in Romania, intr-o zona a societatii, intr-o zona politica si nu numai in zona politica a partidelor, dar si in zona civila, vad de dimineata pana seara unii care agita problema coruptiei. Problema coruptiei este o problema in toate tarile Uniunii Europene si in toate tarile din lume, inclusiv in Romania, dar principala problema a Romaniei este lipsa de respect pentru drepturile si libertatile cetatenilor. Si eu m-as fi asteptat ca un partid care a fost in trecut liberal sa se preocupe de libertatea cetatenilor, si nu sa aplaude, cum spunea colegul meu Vosganian, defilarea catuselor. Dar e problema lor. Ma preocupa insa ca intelectuali de prestigiu nu vad care este problema fundamentala, ca in Romania s-a creat un sistem paralel de putere, ca puterea, in loc sa fie exercitata in mod democratic, este exercitata de alte forte care acum incearca cu disperare sa-si pastreze pozitiile obtinute in ultimii 10 ani printr-o serie de decizii care au transformat Romania in orice altceva, dar nu intr-un stat de drept”, a declarat liderul ALDE, la Mamaia, in cadrul unei intalniri cu jurnalistii.

Calin Popescu Tariceanu s-a referit la declaratia reactia Ambasadei SUA privind propunerile de modificare a legilor justitiei.

„Si sigur ca nu pot sa nu fac referire directa la atitudinea unor ambasade si a unor ambasadori si pe mine ma surprinde si ma dezamageste profund atitudinea ambasadei americane pentru ca si eu ca si alti romani am privit cu admiratie, si nu de ieri de azi, si generatiile trecute, la o America care este prin esenta tara libertatilor si in care libertatea si drepturile fundamentale ale cetatenilor sunt respectate. Din pacate, vad ca acesti ambasadori nu se preocupa si se fac ca nu vad ca in Romania normele elementare juridice nu sunt respectate si avem permanent abuzuri si excese in justitie care au dus Romania pe un nedorit loc intai in randul tarilor membre ale Uniunii Europene in privinta proceselor pierdute la CEDO. Ce dovada mai buna avem ca exista o problema imensa in justitie, ca justitia nu poate sa functioneze independent, ca judecatorii se simt timorati de procurori, ca am ajuns intr-o republica care este dictata de catre procurori. Asta este modelul politic pe care ambasada SUA in Romania il promoveaza? Am serioase intrebari in aceasta privinta si indoieli”, a mai spus liderul ALDE.

Calin Popescu Tariceanu a mai opinat ca, pe fondul campaniei anticoruptie, clamata de diplomatii straini, s-a dorit, de fapt, decredibilizarea institutiilor statului, culpabilizarea mediului de afaceri romanesc, concomitent cu slabirea fortei economice autohtone si pierderea increderii in statul roman.

„Romania, de 27 de ani, incet, incet, a devenit o tara care este o excelenta piata de desfacere. Vad ca vin firme peste firme care propun contracte de achizitii publice, de inzestrare in armata si asa mai departe si care vad ca vor sa puna la respect pe toata lumea dandu-ne lectii de anticoruptie. Exista, bineinteles, o diferenta de tratament. Daca un demnitar roman ar promova o firma romaneasca ar fi imediat acuzat de trafic de influenta. Dar ambasadele straine au vazut ca nu exista aliat mai bun, in acest demers de a-si promova firmele si interesele lor, decat DNA. Ele nu au mai avut sa faca altceva in plus decat sa vina pe aceasta piata in care toate firmele romanesti au fost decapitate, nu mai exista o firma importanta romaneasca de lucrari publice. Toate contractele de lucrari publice sunt castigate de firme straine. Noi nu avem nicio firma romaneasca care sa participe ca prim contractant, la lucrari de infrastructura”, a spus Tariceanu.

Liderul ALDE a mai afirmat ca in Romania au aparut puteri care au scapat de sub orice control pentru ca „noi vorbim numai despre coruptia financiara si nu vorbim deloc despre coruptia de putere, de care este cuprinsa aceasta institutie care se numeste DNA si Parchetul General. Ei vor sa mentina putere pentru ei in aceasta betie de putere. Coruptia puterii — iata la ce s-a ajuns”.

Ambasada SUA isi manifesta ingrijorarea cu privire la propunerile Ministerului Justitiei din 23 august de revizuire a sistemului judiciar si indeamna toti actorii executivi, legislativi si judiciari din Romania sa colaboreze pentru a continua lupta tarii impotriva coruptiei.

„Statele Unite au luat cunostinta de propunerile Ministerului Justitiei din 23 august cu ingrijorare pentru independenta sistemului judiciar. Indemnam toti actorii executivi, legislativi si judiciari din Romania sa colaboreze pentru a continua lupta tarii impotriva coruptiei si pentru a asigura credibilitatea institutiilor sale”, se arata intr-un comunicat al Ambasadei SUA.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Comentarii: