Tariceanu impinge Romania in randul „oilor negre” din Uniunea Europeana. L-a pus pe Melescanu sa atace Bruxelles-ul pentru a face pe plac Poloniei

politica

Legarea fondurilor europene de „alte elemente” ar constitui „o incalcare grosolana” a principiilor Uniunii Europene, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, joi, intr-o conferinta de presa comuna de presa cu omologul sau polonez, Jacek Czaputowicz.

„In legatura cu legarea fondurilor de alte elemente, din punctul meu de vedere, ar constitui o incalcare grosolana nu numai a prevederilor, dar si a principiilor fundamentale ale Uniunii Europene, care au ca obiectiv fundamental solidaritatea si asigurarea convergentei intre economiile statelor membre”, a spus Melescanu, intrebat despre mesajele transmise de Bruxelles, potrivit carora alocarea de fonduri europene pentru anumite tari ar putea fi influentata de modificari in domeniul Justitiei.

Ministrul de Externe a afirmat ca fondurile europene sunt instrumente de crestere a convergentei tarilor membre UE, ci nu o „opera de caritate”.

„In mod evident, politica de fonduri de coeziune si politica agricola comuna sunt instrumente pentru a creste convergenta dintre economiile tarilor mai dezvoltate din Uniunea Europeana si tarile noastre. Nu este, intr-adevar, niciun fel de opera de caritate si vreau sa va spun foarte direct ca la aproape tot ce priveste fondurile Uniunii Europene contribuie si Romania, contribuie si Polonia, pe masura puterilor noastre, dar sumele nu sunt deloc neglijabile”, a declarat ministrul roman de Externe, citat de news.ro.

De asemenea, el a mai spus ca Romania incurajeaza dialogul intre Uniunea Europeana si Polonia, criticata la Bruxelles pentru modificarile legislative din justitie.

Comisarul european pentru Justitie Vera Jurova declara ca este „foarte logic” ca, in conditiile in care este vorba despre banii contribuabililor, sa existe o garantie in ceea ce priveste un sistem judiciar independent si respectarea statului de drept.

Comisarul european pentru Politici Regionale a confirmat ca la Bruxelles se ia in calcul conditionarea alocarilor de fonduri de respectarea statului de drept in tarile beneficiare. “Ceea ce se discuta la ora actuala, si nu este legat neaparat de Romania, este introducerea unei conditionalitati legate de acordarea de fonduri europene si statul de drept. Dar asta dupa 2020. La ora actuala, eu nu am nicio prevedere legala prin care sa nu acord fonduri europene. De pilda, intr-un ziar german, am fost criticata pentru ca am aprobat un proiect pentru extinderea metroului din Varsovia, avand in vedere derapajele care exista in acea tara. Polonia, daca ar merge la Curtea Europeana de Justitie, ar castiga”, a declarat comisarul european pentru Politici Regionale, Corina Cretu, Europa FM.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: