Tariceanu a incercat sa il pacaleasca si pe Timmermans cu scenariile privind statul paralel. Oficialul UE nu a stat prea mult sa-i asculte aberatiile

politica

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a discutat, joi, cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, despre statul de drept, Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), dar si despre modificarea codurilor penal si de procedura penala.

„Presedintele Senatului a subliniat ca abordarea deschisa a Comisiei, pentru a dialoga asupra temelor sensibile cu autoritatile din Romania, este cea recomandata si apreciata, fiind astfel evitate informarea partiala si distorsionata. Vizita de lucru a prim-vicepresedintelui Comisiei la Bucuresti este, de aceea, considerata drept element necesar al relatiei de normalitate cu institutiile europene, intarind mesajele transmise de ambele parti pentru dialog direct”, potrivit unui comunicat de presa, citat de Mediafax.

De asemenea, Tariceanu a opinat ca este utila coordonarea eficienta cu Institutiile Europene, in aceasta perioada in care Romania se pregateste pentru preluarea Presedintiei rotative a Consiliului UE.

„Referitor la Mecanismul de Cooperare si Verificare, presedintele Senatului a reiterat importanta sprijinului si cooperarii din partea Comisiei pentru incheierea neintarziata a acestei etape care greveaza statutul Romaniei de membru cu drepturi depline in UE. Decizia Comisiei de a ridica mecanismul este asteptata pentru a incheia situatia curenta in care Romania este evaluata in paralel prin mai multe instrumente cu aceleasi obiective. A precizat in acest sens ca rapoartele Comisiei publicate in ultimii ani au confirmat faptul ca majoritatea obiectivelor MCV au fost internalizate de o maniera corespunzatoare in politicile si strategiile nationale, situatie confirmata si de concluziile Studiului privind evaluarea celor 10 ani de MCV in Bulgaria si Romania realizat de Comisia pentru control bugetar (CONT) a PE, prezentat la data de 29 ianuarie”, se arata in documentul citat.

In ceea ce priveste modificarea codurilor penal si de procedura penala, Tariceanu a precizat ca in plan legislativ, la nivelul Ministerului Justitiei, a fost finalizat si adoptat proiectul de lege de modificare a Codului Penal si Codului de Procedura Penala pentru punerea in acord cu deciziile Curtii Constitutionale.

Cu privire la statul de drept, presedintele Senatului a precizat ca, in baza legitimitatii date de votul alegatorilor, se urmareste ca institutiilor garantate prin Constitutie si legi sa li se asigure o functionare democratica, in afara oricarei interferente a institutiilor de forta sau a serviciilor de intelligence.

Intalnirea a durat doar 30 de minute.

Intalnirea dintre cei doi oficiali a avut loc la solicitarea lui Timmermans, aflat in vizita de lucru la Bucuresti.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Comentarii: