Tariceanu, indemnat sa procedeze la fel. Cum s-a autogratiat seful parlamentului din Vanuatu, in momentul in care ii tinea locul presedintelui tarii

politica

Un articol din 2015 se viralizeaza in aceste momente pe Facebook, Tariceanu fiind indemnat ironic sa procedeze la fel. Marcellino Pipite, presedintele Parlamentului din Vanuatu, condamnat pentru coruptie, s-a autogratiat atunci, profitand de faptul ca presedintele tarii era plecat peste hotare. El i-a iertat totodata si pe cei 13 colegi parlamentari alaturi de care a fost condamnat dupa ce au primit mita. Apoi, Pipite s-a folosit de aceleasi puteri pentru a-l suspenda pe avocatul poporului.

„Pentru mentinerea stabilitatii in Guvernul Republicii Vanuatu”, si-a motivat presedintele Parlamentului decizia de a se ierta de pedeapsa, dupa ce a fost prins luand mita de la opozitie. „Vrem pace in Vanuatu, vrem unitate, vrem ca afacerile sa prospere”, a continuat acesta, potrivit cotidianului britanic „The Guardian”, citat de Adevarul.

Curtea Suprema din Vanuatu i-a condamnat definitiv pe Marcellino Pipite si alti 13 parlamentari care, impreuna, au primit mita 35 de milioane de vatu (peste 270.000 de euro) pentru a vota in favoare unei motiuni de cenzura inaintata de opozitie. Printre cei gratiati de seful Parlamentului este si vicepremierul Moana Carcasses.

Dupa actul de gratiere, Pipite a folosit puterile pe care le avea interimar pentru a-l suspenda si pe ombudsman, potrivit ABC News. „Presedintele este investit cu puterea milei, nu presedintele interimar”, a tunat presedintele Baldwin Lonsdale atunci cand s-a intors in tara. Acesta a promis ca va lua masuri impotriva presedintelui Parlamentului, care s-a folosit de prevederile constitutionale care spun ca, in lipsa sefului statului, toate atributiile – si privilegiile – acestuia revin persoanei care conduce Legislativul.

Lonsdale a cerut apoi amendarea Constitutiei pentru ca presedintele Parlamentului sa nu mai preia interimar functia de sef de stat atunci cand acesta este peste hotare sau nu-si poate exercita mandatul. „Nimeni nu este deasupra legii”, a spus Lonsdale luni seara, intr-un interviu televizat.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Comentarii: