Tariceanu, intampinat cu catuse la sediul DNA: „Credeati ca scapati de catuse? Ia uitati-le!”. Reactie nervoasa a avocatului

politica

Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a fost intampinat cu o pereche de catuse la intrarea in sediul DNA de catre protestatarul Marian Morosanu „Ceausescu”. Protestatarul a fost apoi jignit de avocatul lui Tariceanu.

„Credeati ca scapati de catuse? Ia uitati-le! Detinut politic sunteti, nu? Un hot, detinut politic! Detinutule politic, borfas politic esti!”, i-a spus protestatarul lui Tariceanu.

Tariceanu, care era insotit de avocat, nu a facut nicio declaratie.

„Domnu’ avocat, detinutul politic e sanatos?”, a intrebat apoi ironic Marian Morosanu. „Dvs. sunteti sanatos?”, a reactionat nervos avocatul.

Fostul presedinte al Senatului Calin Popescu-Tariceanu s-a prezentat vineri la Directia Nationala Anticoruptie pentru a-i fi adusa la cunostinta inceperea urmaririi penale pe numele sau pentru luare de mita.

Presedintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, ministrului Justitiei, Stelian Ion, cererea de urmarire penala a fostului prim-ministru Calin Popescu-Tariceanu.

„Presedintele Klaus Iohannis a transmis miercuri ministrului Justitiei cererea de urmarire penala a lui Calin Constantin Anton Popescu-Tariceanu, in calitate de fost prim-ministru in perioada 29 decembrie 2004 – 22 decembrie 2008, pentru faptele ce fac obiectul dosarului penal nr. 668/P/2019 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie, sub aspectul savarsirii de catre acesta a unei infractiuni de luare de mita, prevazuta de art. 289 alin. (1) din Codul penal raportat la art. 6 si art. 7 lit. a) din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, cu aplicarea art. 5 din Codul penal, urmand a se proceda conform legii, avand in vedere solicitarea procurorului general al PICCJ, in temeiul dispozitiilor art. 109 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, luand in considerare si decizia Curtii Constitutionale nr. 270/2008”, informeaza Administratia Prezidentiala.

Sursa citata mentioneaza ca PICCJ a fost instiintat cu privire la formularea acestei cereri.

Luni, DNA a cerut Parchetului General sesizarea presedintelui Klaus Iohannis pentru inceperea urmaririi penale pe numele lui Calin Popescu-Tariceanu pentru luare de mita, pe vremea cand acesta ocupa functia de prim-ministru.

Potrivit DNA, solicitarea are in vedere ca, in acest moment, exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ca persoana pentru care se cere efectuarea urmaririi penale ar fi primit, in mod indirect, in perioada 2007 – 2008, de la reprezentantii unei companii austriece, foloase materiale in valoare de 800.000 de dolari, constand in plata unor servicii de consultanta.

„In schimb, acesta si-ar fi exercitat atributiile astfel incat sa fie adoptate o serie de hotarari de guvern in favoarea companiei. Suma de 800.000 de dolari, reprezentand un comision din valoarea platilor facute de statul roman catre companie, ar fi fost folosita in beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorala, fiind transferata in baza unor contracte fictive incheiate cu mai multe companii offshore”, sustin anchetatorii.

DNA precizeaza ca dosarul a fost constituit in 2018, in urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat la cererea autoritatilor judiciare austriece.

„La data de 7 noiembrie 2018, la solicitarea DNA, a fost sesizat Senatul Romaniei sa incuviinteze efectuarea urmaririi penale fata de aceeasi persoana (la acea data avand functia de senator), pentru savarsirea unei infractiuni de luare de mita, iar la data de 3 iunie 2019 Senatul a respins cererea de incepere a urmaririi penale a persoanei respective”, explica Directia Nationala Anticoruptie.

Ulterior, au fost efectuate acte de urmarire penala cu privire la fapte si alte persoane, intre care un om de afaceri trimis in judecata.

„Ca urmare a administrarii unor probe suplimentare, au rezultat elemente de noutate care au conturat starea de fapt sus mentionata cu referire la fostul demnitar”, arata DNA.

Comentarii: