Tariceanu, la un pas de a fi pus sub ACUZARE pentru obstructionarea justitiei

news

DNA i-a trimis presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, o noua solicitare „prin care solicita predarea, in cel mai scurt timp, a unor inscrisuri necesare cauzei in care senatorul Sova Dan este cercetat cu privire la savarsirea a trei infractiuni de complicitate la abuz in serviciu”. Procurorii vor inscrisurile  pana cel tarziu 22 aprilie, avertizand ca un eventual refuz se constituie in infractiunea de obstructionare a justitiei.

„Concret, DNA cere predarea:

1. tuturor inscrisurilor intocmite de Senatul Romaniei ca urmare a cererii DNA privind incuviintarea retinerii si arestarii preventive a senatorului Sova Dan Coman;

2. tuturor inscrisurilor intocmite de Senatul Romanei in anii 2014 si 2015, ca urmare a cererilor DNA pentru urmarirea penala, retinerea si arestarea preventiva a senatorilor in functie in perioada 2014-2015”, se arata intr-un comunicat postat pe site-ul Directiei Nationale Anticoruptie.

DNA isi intemeieaza cererea „pe dispozitiile art. 170 alin 1 Cod Procedura Penala, potrivit caruia ‘in cazul in care exista o suspiciune rezonabila cu privire la pregatirea sau savarsirea unei infractiuni si sunt temeiuri de a se crede ca un obiect ori un inscris poate servi ca mijloc de proba in cauza, organul de urmarire penala sau instanta de judecata poate dispune persoanei fizice sau juridice in posesia careia se afla sa le prezinte si sa le predea, sub luare de dovada'”.

Potrivit acestui comunicat, „refuzul de punere a dispozitia DNA a inscrisurilor solicitate constituie infractiunea de obstructionare a justitiei (art. 271 alin 1 lit. b Cod Penal)”.

DNA reaminteste ca „alte doua cereri similare fusesera trimise presedintelui Senatului, de catre procurorii DNA, la datele de 9 aprilie 2015, respectiv 14 aprilie 2015, dar acestea nu au primit vreun raspuns”.

DNA contrazice „afirmatiile facute in spatiul public potrivit carora cererile anterior mentionate ar fi trebuit transmise Senatului, de catre DNA, prin intermediul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si al Ministerului Justitiei”, argumentand ca „respectiva procedura, fiind o procedura speciala, este aplicabila numai in situatia cererii de incuviintare a retinerii/arestarii (membrilor parlamentului) ori a urmaririi penale (a ministrilor sau fostilor ministri care sunt si membri ai parlamentului)”.

„Or, in situatia de fata, procurorii DNA solicita Senatului inscrisuri necesare cauzei, astfel incat sunt aplicabile dispozitiile dreptului comun, aceleasi care s-ar aplica in imprejurarea in care un organ de urmarire penala ar cere unei institutii acte sau documente ce pot servi ca mijloc de proba”, se arata in comunicat.

Precizarile DNA vin dupa ce premierul Victor Ponta a declarat duminica seara ca l-a atentionat pe ministrul Justitiei ca cererea „unui procuror DNA” catre Senat incalca regulile de procedura si respectul intre institutii.

Directia Nationala Anticoruptie a cerut presedintelui Senatului, prin doua cereri, toate inscrisurile intocmite de aceasta Camera, privind urmarirea penala, retinerea si arestarea preventiva a senatorilor in functie, in 2014 si 2015, o alta cerere vizand documentele in cazul senatorului Dan Sova.

Tariceanu: Hotararea prin care se atesta rezultatul votului in cazul Sova, prezentata luni plenului

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, luni, dupa sedinta Biroului Permanent, ca proiectul de hotarare prin care se atesta rezultatul votului din 25 martie privind cererea DNA vizandu-l pe senatorul PSD Dan Sova va fi prezentata in sedinta de luni a plenului.

„Am discutat in Biroul Permanent si vom supune in sedinta de astazi a plenului Senatului un proiect de hotarare prin care se atesta, asa cum cere decizia Curtii, rezultatul votului din 25 martie in privinta senatorului Dan Sova”, a spus Tariceanu.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: