Tariceanu mistifica din nou grosolan adevarul despre decizia Bruxellesului. Acum vrea o Comisie pentru Adevar si Reconciliere. Reconciliere cu borfasii?

politica

Presedintele Senatului anunta ca declansarea procedurii de infrigement la adresa Romaniei pe Directiva UE privind prezumtia de nevinovatie este un moment zero pentru societatea noastra, transmitand ca o solutie este infiintarea unei comisii parlamentare, Comisia pentru Adevar si Reconciliere.

Calin Popescu Tariceanu transmite, luni dimineata, pe Facebook, ca declansarea de catre Comisia Europeana a procedurii de infringement impotriva Romaniei pentru nerespectarea prezumtiei de nevinovatie in dosarele penale este un semnal major dat pentru a stopa abuzurile si incalcarea drepturilor si libertatilor cetatenilor. Presedintele Senatului spune ca aceasta decizie vine dupa ani in care lupta impotriva coruptiei a fost deturnata prin protocolul SRI-DNA si transformata intr-o campanie antidemocratica de eliminare a oamenilor incomozi pentru sistem, tintele fiind lideri politici, judecatori de la CCR si ICCJ sau oameni de afaceri, reprezentanti ai mediului academic.

„S-a ajuns pana in punctul in care simpli cetateni care au intrat in conflict cu oameni sus-pusi in sistem au devenit tinta abuzurilor, cum a fost cazul Marianei Rarinca. S-a creat un adevarat sistem asemanator cu modelul securitatii din anii ’50. Arestari abuzive, plimbarea oamenilor incatusati prin fata camerelor de luat vederi, «scaparea» catre «UM» din presa de informatii din dosare. Prezumtia de nevinovatie a fost incalcata flagrant, totul pentru a convinge opinia publica sa inchida ochii la abuzurile comise, intr-o logica bolnava conform careia «cateva abuzuri» sunt acceptabile, pentru ca cei acuzati de procurori sunt oricum vinovati. Judecatorii au fost presati sa ia decizii asa cum dicta binomul SRI-DNA. Fie prin presiuni mediatice, ca urmare a spectacolului catuselor, fie prin presiuni venite pe cai ocolite de la oameni din sistem. Acest comportament abuziv la adresa judecatorilor a fost «institutionalizat» prin documente ca protocolul SRI-CSM sau cel dintre SRI-ICCJ. Mai grav a fost faptul ca acolo unde aceste metode nu functionau, s-a declansat urmarirea penala a magistratilor care nu jucau cum li se dicta. S-a ajuns pana la cel mai inalt nivel: ICCJ si CCR, ceea ce arata ca sistemul s-a crezut invincibil”, scrie Calin Popescu Tariceanu, pe Facebook.

Presedintele Senatului mai precizeaza ca se bucura ca oficialii europeni incep sa realizeze manipularea servita la Bruxelles de „unii oameni ai sistemului” si de catre politicieni servili si ca europenii iau atitudine fata de aceste practici antidemocratice, nefiind vorba doar despre aceasta decizie de infringement, ci si de mesajele transmise de catre delegatia ALDE Europa referitoare la protocolul secret DNA-SRI si efectul sau nociv asupra democratiei.

„In al doilea rand, declansarea procedurii de infringement este un moment zero pentru societatea romaneasca. Toti oamenii politici trebuie sa invete ca principiul prezumtiei de nevinovatie nu este facultativ si termeni ca cel de «penali» trebuie sa dispara din vocabularul lor. Epoca «Orban-ilor», valeti ai sistemului, care indeplinesc ordinele primite, inclusiv prin depunerea unei plangeri penale ridicole impotriva premierului, trebuie sa apuna. Trebuie sa mergem mai departe, pentru ca acum este momentul in care tot putregaiul trebuie curatat. Iar curatenia incepe cu prezentarea in spatiul public a tuturor abuzurilor comise si a celor care au comis aceste abuzuri. Cred ca Parlamentul, ca for reprezentativ suprem, poate si trebuie sa isi asume aceasta misiune de aflare a adevarului. O Comisie pentru Adevar si Reconciliere – asa cum a existat si in alte tari unde abuzurile au devenit, la un moment dat, un mod curent de operare – este o solutie pentru a afla adevarul si a incepe procesul de repunere a justitiei in cadrul democratic firesc. Tocmai pentru ca vrem sa punem capat „statului drepti” si spectacolului catuselor, cred cu tarie ca activitatea acestei comisii trebuie sa porneasca de la un principiu fundamental: toti oamenii din justitie si servicii care ies public si ofera informatii despre abuzurile generate de protocoale nu vor avea de suferit. Sunt sigur ca multi procurori sau judecatori au actionat sub presiune, nu din proprie initiativa, iar scopul este sa curatam sistemul, nu sa incepem o vanatoare de oameni”, transmite Calin Popescu Tariceanu.

Citeste si: Adevarul despre procedura de infringement privind prezumtia de nevinovatie. Borfasii PSD fac festival, insa Comisia Europeana precizeaza ca procedura nu are legatura cu „reforma” legilor justitiei

Presedintele Senatului mai spune ca, dupa ce s-a aflat tot adevarul despre abuzurile petrecute in ultimii ani, trebuie accelerat procesul de curatire si reconstructie pe baze democratice a institutiilor din justitie si a modului lor de operare.

Calin Popescu Tariceanu transmite, de asemenea, ca infiintarea Autoritatii Nationale de Interceptare a Comunicatiilor este un pas necesar.

„Legile justitiei sunt un pas important care sper sa fie finalizat cat mai rapid. Schimbarea oamenilor de la varf care au orchestrat aceste abuzuri si care si-au asumat un rol direct in punerea lor in practica este, de asemenea, imperios necesara. Reglementarea activitatii institutiilor de forta, astfel incat sa nu mai existe posibilitatea de noi abuzuri sau de incalcari ale drepturilor si libertatilor cetatenilor este un alt pas. Ma refer, de exemplu, la ascultarea telefoanelor in mod abuziv, pentru ca nu este posibil ca telefoanele a peste 300.000 de romani sa fie ascultate in ultimii ani. Trebuie sa facem si aici curatenie, iar infiintarea unei agentii independente, ANIC (Autoritatea Nationala de Interceptare a Comunicatiilor), este o masura necesara”, scrie presedintele Senatului.

In finalul mesajului, Calin Popescu Tariceanu se declara dezamagit de discursul Laurei Codruta Kovesi la ONU si spune ca orice iesire publica a procurorului-sef DNA de acum incolo face mult rau Romaniei.

„Vreau sa se inteleaga ca aceasta remarca nu este un atac la persoana, ci o constatare facuta cu mult calm si obiectivitate si un semnal dat catre acei oameni politici care o protejeaza cu orice pret, pentru ca asa cred ei ca pot castiga alegeri. Le spun ceva, momentul „sufrageria lui Oprea, din 2009” nu se va mai repeta in Romania. Nu este permis ca un procuror sef al DNA, care a semnat si pus in aplicare un protocol secret, ilegal si antidemocratic, care a incalcat in repetate randuri Constitutia, care a refuzat orice control democratic si care, in mod evident, poarta o mare parte din responsabilitate pentru decizia CE sa fie protejat in continuare si mentinut cu orice pret in functie”, conchide presedintele Senatului.

Reactia lui Calin Popescu Tariceanu vine dupa ce Comisia Europeana a declansat procedura de infringement impotriva Romaniei pe Directiva UE privind prezumtia de nevinovatie si a dreptului de a fi prezent la proces in cadrul procedurilor penale, care trebuia sa fie implementata pana in luna aprilie 2018. Autoritatile de la Bucuresti au fost instiintate de catre Comisia Europeana cu privire la declansarea procedurii din cauza neimplementarii Directivei Europene 343 din 2016, iar in termen de doua luni oficialii trebuie sa anunte ce masuri iau.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: