Tariceanu ofera detalii despre mitingul pe care PSD il va organiza in Bucuresti: „S-a ajuns sa fie Romania transformata intr-un stat politienesc”

politica

Presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu a declarat ca mitingul organizat de PSD pe 9 iunie nu este unul de sustinere a Guvernului, ci unul de protest fata de incalcarile grave din justitiei care au avut loc in ultimii ani asupra drepturilor si libertatilor cetatenilor.

„Nu e de sustinere a Guvernului, ci de protest fata de tot ceea ce s-a intamplat in acesti ani in justitie, de exemplu incalcarile grave care au avut loc in privinta drepturilor si libertatilor. Astazi citeam un mic raport cu ascultarile telefonice din 2005 pana in 2014. Sunt 248.000 de persoane care au fost ascultate. Vi se pare normal?”, a afirmat vineri seara, la Digi 24, presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu.

Acesta a adus in discutie si numeroasele mandate de interceptare ale SRI in perioada 2005-2014.

„Este vorba despre mandate de interceptare, numarul lor fiind scos din rapoartele depuse de SRI la Parlament. In 2005 am plecat de la 6.370 de mandate si in 2014 sunt 44.760, adica de sapte ori mai mult. In total 248.000 de mandate. Asta vi se pare ca este o tara in care functioneaza statul de drept?”, a completat Tariceanu.

Intrebat daca SRI ar trebui sa explice ce au vizat aceste mandate si daca acestea au fost legale, seful Senatului a raspuns afirmativ.

„Sigur ca da (n.r.- SRI ar trebuie sa dea explicatii). Nu se poate ca in Romania care este o tara care nu a fost afectata de atentate teroriste, s.a.m.d., sa avem mai multe mandate decat o tara cum e SUA care are peste 200 de milioane de locuitori si este o tinta, dupa cum vedem, evidenta. Nu se poate. Adica undeva vedeti ca sunt niste aberatii. S-a ajuns sa fie Romania transformata intr-un stat politienesc si, slava Domnului, actuala conducere a SRI vad ca a luat o atitudine foarte corecta si foarte sanatoasa.

Vreau sa subliniez ca ei sunt cei care au desecretizat protocolul cu Parchetul General, ei sunt cei care desecretizeaza acum protocolul cu Inalta Curte de Casatie si Justitie. Vad ca la nivelul unor institutii care sunt din zona justitei este o retinere si o tacere care sunt nejustificate, anormale. Noi trebuie sa intelegem ca institutiile nu sunt facute ca sa serveasca statul, ci ca sa serveasca cetateanul si ca trebuie sa plecam de la un element cheie care este legat de respectul pentru drepturile si libertatile cetatenilor. In momentul in care lucrurile acestea sunt incalcate, discutia pe ce face presedintele, daca semneaza sau nu semneaza, ca Curtea, nu mai are nicio valoare, ca inseamna ca traim de fapt in afara regulilor elementare ale statului de drept”, a conchis presedintele ALDE.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anuntat, luni, ca se va organiza in data de 9 iunie un miting de amploare in Bucuresti pentru sustinerea Cabinetului Dancila, actiuni similare fiind anuntate si in alte localitati din tara. In prelabil, liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca, daca guvernarea va fi preluata in mod nelegitim, atunci PSD va utiliza ”toate mijloacele legale, constitutionale, publice, sociale pentru ca votul cetatenilor din decembrie 2016 sa fie respectat”, inclusiv un miting de sustinere a premierului.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: