Tariceanu, reactie dispretuitoare la adresa celor 12 ambasadori occidentali. Seful ALDE o lauda pe Viorica Dancila

politica

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, joi, ca scrisoarea celor 12 ambasade adresata Guvernului Romaniei este total deplasata si ca impresia sa este ca acestea s-au constituit intr-un ”sindicat al ambasadelor”.

„Total deplasata, am impresia ca se constituie un sindicat al ambasadelor. Cred ca raspunsul primului ministru a fost cel potrivit si cred ca, daca ambasadorii au anumite chestiuni asupra carora doresc sa fie informati, pot sa foloseasca caile diplomatice, anume Ministerul de Externe”, a sustinut Tariceanu, intrebat cum vede scrisoarea celor 12 ambasade care transmit un semnal de ingrijorare cu privire la adoptarea unor ordonante care vizeaza justitia.

Legat de nemultumirile presedintelui Parlamentului European, si ale prim-vicepresedintelui Comisiei Europene, France Timmermans, Tariceanu a afirmat ca nu vede care sunt motivele acestora de ingrijorare.

„Da, sigur, nu pot sa nu fiu la curent cu aceste declaratii, problema pe care eu o vad este urmatoarea: as vrea o referire concreta, nu stiu care sunt pasii, pentru ca nici Tajani, nici Timmermans nu vorbesc concret care sunt elementele, care sunt deciziile care reprezinta pasi inapoi care sa le genereze aceasta ingrijorare. Daca ingrijorarea lor este generata de stirile care sunt vanturate in presa, de toate comentariile, de toate zvonurile, atunci sigur ca problema se pune altfel.

Eu cred ca din partea autoritatilor romane, din partea Guvernului, din partea echipei care a fost constituita la nivelul primului ministru pentru discutia pe Mecanismul de Cooperare si Verificare pot sa aiba toate informatiile necesare in asa fel incat, pe baza lor, sa poata sa faca o analiza obiectiva si sa nu se orienteze dupa titlurile din presa”, a conchis Tariceanu, citat de Mediafax.

El a afirmat ca nu crede ca sunt elemente concrete care ar putea invoca declansarea articolul 7 pentru Romania.

„Nu stiu ce inseamna toata lumea, iar invocarea articolului 7 poate sa fie facuta, asa cum va spuneam, nu dupa titluri de presa ci dupa elemente concrete. In momentul de fata, eu nu vad care sunt elementele concrete care ar putea sa justifice invocarea articolului 7. De altfel, am vazut ca exista foarte multa prudenta si nu am vazut aceasta invocare de care vorbiti dumneavoastra decat la nivelul presei”, a mai spus liderul ALDE.

Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a avertizat Guvernul roman sa nu mai ia nicio masura care sa afecteze in vreun fel sistemul judiciar, mentionand ca a avut numeroase discutii cu premierul Viorica Dancila in ultimele doua luni.

Presedintele PE, Antonio Tajani, a facut miercuri o declaratie de sustinere a Laurei Codruta Kovesi, afirmand ca va trimite o scrisoare autoritatilor romane in care le va cere sa nu puna obstacole la participarea acesteia la toate fazele procedurii de selectie pentru postul de procuror sef european.

Ulterior, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis admiterea contestatiei depuse de Laura Codruta Kovesi si a hotarat ridicarea masurii controlului judiciar dispus de Sectia de ancheta a magistratilor in cazul fostei sefe DNA, in dosarul aducerii in tara a lui Nicolae Popa. Decizia judecatorilor este definitiva.

Ambasadele a 12 state au transmis, miercuri, un mesaj public in care isi exprima ingrijorarea pentru integritatea sistemului judiciar romanesc si cheama guvernul sa se abtina de la modificari care ar slabi statul de drept si capacitatea Romaniei de a lupta impotriva criminalitatii sau coruptiei.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: