Tariceanu recunoaste ca l-a pus pe Melescanu sa-i faca scandal ambasadorului SUA: „Declaratiile lui Klemm ne incalca demnitatea”

politica

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, aplauda atitudinea pe care ministrul de Externe, Teodor Melescanu (ALDE), a avut-o fata de ambasadorul SUA. „Este un semnal elegant, diplomatic pentru ca asemenea declaratii sa nu mai aiba loc in viitor”, a spus Tariceanu.

Melescanu i-a cerut, vineri, ambasadorului SUA la Bucuresti sa nu mai ofere declaratii presei despre politica guvernului.  „L-am asigurat pe domnul ambasador ca sunt capabil sa inteleg si atunci cand mi se vorbeste foarte direct si speram ca pe viitor asemenea lucruri sa nu se mai intample”, a afirmat Teodor Melescanu despre intalnirea cu Klemm.

Tariceanu aplauda atitudinea subordonatului sau politic si il critica si el pe Hans Klemm.

„Regret astfel de declaratii inabile, care s-ar putea rasfrange negativ asupra simpatiei pe care romanii le-o poarta americanilor.

In acest context, declaratiile si interviurile pe care le-au oferit presei unii ambasadori ne dau imaginea unor atitudini care ne incalca demnitatea, ca popor, si suveranitatea, ca tara. In mediul diplomatic, astfel de declaratii sunt de neconceput. Pentru noi, ca tara care ne respectam partenerii, sunt inacceptabile. Si nu vorbim despre orice partener, ci despre un partener strategic, despre cel mai important aliat pe care il avem.

De aceea, consider ca atitudinea pe care a adoptat-o ministrul de Externe era necesara si se constituie intr-un semnal elegant, diplomatic pentru ca asemenea declaratii sa nu mai aiba loc in viitor. Sa ne respectam intre noi ca tari partenere”, a declarat Calin Popescu Tariceanu pentru DC News.

Joi, ambasadorul SUA in Romania, Hans Klemm, a spus, intr-un interviu acordat News.ro, comentand cele doua proiecte de Ordonanta de Urgenta vizand justitia, ca orice propunere legislativa care contravine consolidarii statului de drept ii afecteaza pe toti romanii, indiferent de preferintele lor politice. „Nu consideram oportuna nicio masura care slabeste statul de drept in Romania si ne asteptam ca toate institutiile din Romania sa incerce sa consolideze lupta natiunii impotriva coruptiei”, afirma diplomatul american.

„Romania a inregistrat progrese extraordinare in lupta impotriva coruptiei. Tragerea la raspundere a indivizilor pentru actiunile lor si respectarea stricta a solidei legislatii privind abuzul in serviciu sunt printre principalele motive ale recentelor progrese ale Romaniei. Parteneriatul Strategic Romania-SUA si statutul Romaniei de membru al NATO si al Uniunii Europene se bazeaza pe valori comune, inclusiv pe angajamentul fata de statul de drept.

Vom continua sa sustinem ferm si clar eforturile presedintelui Iohannis si ale institutiilor judiciare si de aplicare a legii in aceasta directie. Orice schimbare a legislatiei anti-coruptie a Romaniei trebuie sa se faca printr-un proces transparent, deplin consultativ, care consolideaza lupta impotriva coruptiei si pune capat furtului bogatiei tarii. Orice propunere legislativa care contravine consolidarii statului de drept ii afecteaza pe toti romanii, indiferent de preferintele lor politice.

Nu consideram ‘oportuna’ nici o masura care slabeste statul de drept in Romania si ne asteptam ca toate institutiile din Romania sa incerce sa consolideze lupta natiunii impotriva coruptiei”, a declarat Klemm.

De asemenea, ambasadorul american a subliniat ca SUA o sustin ferm pe Laura Codruta Kovesi, aflata in centrul unei campanii mediatice dusa de televiziunile penalilor pe baza dezvaluirilor lui Sebastian Ghita.

„Statele Unite o sustin ferm pe Laura Codruta Kovesi, procuror-sef al DNA si toate institutiile de lupta impotriva coruptiei din Romania. Activitatea lor este vitala pentru viitorul Romaniei. In ce il priveste pe Sebastian Ghita, ca regula generala, nu acordam prea mare atentie acuzatiilor nefondate facute de persoane care fug de justitie”, a subliniat ambasadorul SUA.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: