Tariceanu s-a facut de ras la Bruxelles. L-a parat pe Iohannis si i s-a plans lui Timmermans de „statul paralel”

politica

Presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu a discutat, joi la Bruxelles, cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, despre MCV si despre riscurile pentru democratie si incalcarile drepturilor cetatenilor prin protocoalele SRI si institutii din Justitie.

„Cei doi oficiali au discutat despre Mecanismul de Verificare si Cooperare, despre riscurile pentru democratie si incalcarile drepturilor si libertatilor cetatenilor generate de protocoalele dintre Serviciul Roman de Informatii si institutii din Justitie, respectiv despre necesitatea respectarii deciziilor Curtii Constitutionale. Presedintele Senatului a prezentat pe larg efectele negative generate de protocoalele dintre Serviciul Roman de Informatii si institutiile din Justitie: atat din perspectiva deturnarii luptei anti-coruptie, cat si din perspectiva derapajelor in protectia drepturilor si libertatilor cetatenilor si a dreptului fundamental la un proces echitabil. Dl Calin Popescu-Tariceanu si-a exprimat increderea ca va exista, din partea Comisiei Europene, un mesaj public de condamnare a protocoalelor”, se arata intr-un comunicat de presa al Senatului Romaniei.

Seful Senatului a discutat cu prim-vicepresedintele CE si despre Mecanismul de Verificare si Cooperare, spunand ca MCV risca sa devina ineficient si este timpul ca acesta sa fie ridicat.

„Romania s-a inscris intr-un maraton si de fiecare data cand s-a apropiat de linia de final s-au schimbat regulile si a trebuit sa o luam de la capat. Am inceput cu patru recomandari si acum avem 12. Prin urmare am alergat de trei ori maratonul si ni se cere sa mai alergam o distanta suplimentara. Pe de o parte, cred ca mecanismul risca sa devina ineficient, iar pe de alta parte, cred ca a sosit timpul sa recunoastem ca MCV-ul si-a indeplinit scopul si sa fie ridicat”, a afirmat Tariceanu, in cadrul intrevederii cu Timmermans.

Calin Popescu Tariceanu i-a mai transmis oficialului european ca Parlamentul este institutia care are legitimitatea si responsabilitatea de a actiona pentru a se asigura ca astfel de practici nedemocratice nu se vor mai repeta, respectiv sa adopte legi care asigura independenta Justitiei si respectarea drepturilor si libertatilor cetatenilor.

In acest context, liderul ALDE a subliniat faptul ca modificarile legislative in domeniul justitiei, inclusiv modificarea Codurilor Penale, vor fi puse in acord cu deciziile CCR, cu directivele europene referitoare la prezumtia de nevinovatie si dreptul la un proces echitabil, precum si cu recomandarile Comisiei de la Venetia.

Tariceanu i-a mai spus prim-vicepresedintelui CE ca este ingrijorat de amanarea presedintelui Klaus Iohannis, si in fapt refuzul sau, de a pune in practica decizia recenta a Curtii Constitutionale, „ceea ce reprezinta un semnal negativ pentru sustinerea statului de drept si ordinii constitutionale”.

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu a avut o intrevedere joi, la sediul Comisiei Europene cu prim-vicepresedintele CE, Frans Timmermans, intalnire prilejuita de participarea lui Tariceanu la „Reuniunea informala a liderilor de partide reprezentate in Grupul ALDE din Parlamentul European”.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: