Tariceanu se face de ras in toata Europa. Ii face „iresponsabili” pe liberalii austrieci: „Jumatate de milion de romani au manifestat impotriva statului paralel”

politica

ALDE a transmis, intr-un mesaj postat pe Facebook in limba engleza, ca nu poate fi acuzat de iliberalism un partid care lupta pentru apararea drepturilor si libertatilor cetatenesti impotriva abuzurilor „statului paralel” format din reprezentanti ai serviciilor secrete si ai procuraturii.

„Pare mai degraba iresponsabila catalogarea drept iliberal a unui partid despre care cunosti prea putin. ALDE Romania este un tanar partid liberal, care isi propune sa promoveze valorile liberale in Romania. In ultimii ani, ALDE Romania s-a dovedit a fi singurul aparator al cetatenilor romani care au asistat frecvent la incalcari ingrijoratoare ale drepturilor si libertatilor individuale prin zeci de mii de mandate abuzive de interceptare, precum si la excesele comise de statul paralel prin protocoale secrete menite sa sporeasca influenta nedemocratica a serviciilor secrete”, a scris ALDE in mesajul in limba engleza postat pe pagina sa de Facebook, dupa ce liderul unui partid austriac a cerut excluderea ALDE din familia liberala europeana.

Potrivit punctului de vedere al ALDE, in Romania a functionat aproape 10 ani un „stat paralel” format din reprezentanti ai serviciilor secrete si ai procuraturii.

„ALDE Romania este larg cunoscut ca fiind singurul partid din tara noastra care a aparat constant drepturile si libertatile individuale impotriva spectrului statului paralel condus de reprezentanti ai serviciilor secrete si ai procuraturii. Aceasta structura obscura a functionat timp de aproape un deceniu, complotand si eliminand sistematic politicieni indezirabili, judecatori care nu se supun unor ordine, oameni de afaceri independenti si persoane care gandesc liber, cu scopul de a controla institutiile democratice din Romania si de a transforma statul de drept intr-un instrument coercitiv al statului, similar cu practicile fostei Securitati. Nu putem permite ca Romania sa fie guvernata de institutii ilegitime si nedemocratice construite pe mostenirea perioadei comuniste. Nu este nimic iliberal in acest lucru”, a transmis ALDE, citat de Mediafax.

Partidul condus de Calin Popescu Tariceanu a punctat ca sustine dreptul cetatenilor la proteste dar condamna violentele.

„In activitatea noastra, ne-am bazat intotdeauna pe sprijinul cetatenilor, inclusiv pe sprijinul a jumatate de milion de romani care a manifestat in Bucuresti, in iunie 2018, impotriva abuzurilor institutiilor de forta. Spre deosebire de acea manifestatie pasnica, protestele recente au generat, in mod regretabil, violente. Ca partid liberal, ALDE isi exprima public sprijinul ferm pentru dreptul fiecarui cetatean de a protesta si condamnam fara echivoc toate formele de incitare si de violenta”, potrivit sursei citate.

Formatiunea conchide ca si-a indeplinit datoria de partid liberal.

„Statistici alarmante arata ca Romania figureaza pe primul loc in Uniunea Europeana in topul incalcarii drepturilor cetatenesti. Pe cale de consecinta, ALDE Romania si-a indeplinit datoria, ca partid liberal care pretuieste libertatea si drepturile fundamentale, prin actiuni transparente si constante si prin orice mijloace, inclusiv cele parlamentare, de a preveni si a lupta impotriva oricarei forme de abuz. Daca doamna Beate Meinl – Reisinger crede ca abuzurile institutiilor de forta din Romania sunt caracteristice unei democratii sanatoase, atunci probabil ca se refera la o forma de guvernamant diferita de cea la care aspiram cu totii”, a mai precizat partidul condus de Calin Popescu Tariceanu.

Purtatorul de cuvant al ALDE european, Didrik de Schaetzen, a declarat marti, ca situatia din Romania urmeaza sa fie discutata in Biroul partidului ALDE care se va reuni pe 7 septembrie la Bruxelles.

„Urmarim cu multa atentie situatia din Romania. La jumatatea lunii mai 2018, Biroul partidului ALDE a organizat o misiune la Bucuresti si a avut o serie de intalniri cu interlocutori. S-a descoperit ca toate partile sunt de acord in principiu asupra necesitatii revizuirii legislatiei judiciare, in timp ce multi sunt de acord ca legislatia judiciara din Romania functioneaza si desfasoara activitatea independent de influentele politice. Din nefericire, tara sufera din cauza unui nivel inalt de cazuri de coruptie in spectrul politic. In timp ce multe acuzatii sunt justificate si au condus la condamnari, exista si multe cazuri in care acuzatiile initiale par a fi motivate politic si au condus la achitari. Partidul ALDE va continua sa monitorizeze indeaproape situatia si va reanaliza tema in perspectiva celei mai recente evaluari a Comisiei de la Venetia, din cadrul Consiliului Europei, dupa trecerea verii. Situatia din Romania va fi discutata de Biroul partidului ALDE in cursul intalnirii din 7 septembrie, de la Bruxelles”, a precizat purtatorul de cuvant al ALDE european, Didrik de Schaetzen,intr-un raspuns oferit, marti, la solicitarea agentiei Mediafax.

Comentarii: