Tariceanu se face in continuare ca nu pricepe si anunta o decizie stupida in privinta lui Iohannis: „Sper ca isi va revizui pozitia”

news

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, anunta luni ca nu va participa la ceremonia depunerii juramantului la Cotroceni de catre noii ministri ai cabinetului in semn de protest fata de declaratia presedintelui Iohannis de a „nu recunoaste principiul prezumtiei de nevinovatie”.

„Nu voi participa la ceremonia depunerii juramantului noilor ministri care se va desfasura la Cotroceni. Doresc sa informez opinia publica despre semnificatiile acestei decizii. In primul rand, neparticiparea la acest eveniment reprezinta protestul meu punctual fata de declaratia facuta de Presedintele Romaniei, dl. Klaus Iohannis, potrivit careia domnia sa nu mai recunoaste principiul prezumtiei de nevinovatie valabil pentru toti cetatenii, asa cum este el statuat de Constitutie.

Din istoria recenta s-a putut constata ca domnul presedinte aplica selectiv acest principiu, in functie de apartenenta subiectului la o tabara sau alta sau daca e vorba de propria persoana”, se arata intr-un comunicat de presa postat pe site-ul Senatului.

Tariceanu mai sustine ca seful statului „si-a abandonat rolul de garant al Constitutiei”, iar acest lucru este inacceptabil pentru Parlament.

„In al doilea rand, am dorit ca sa marchez public prin acest gest ca Presedintele Romaniei si-a abandonat rolul de garant al Constitutiei, pe care a jurat la investire, fapta inacceptabila pentru Parlament, pentru Senatul Romaniei al carui presedinte sunt si, in general, pentru orice cetatean roman. Imi exprim speranta ca domnul Presedinte Iohannis isi va revizui pozitia si va accepta ca nimeni nu este mai presus de lege, nici macar Presedintele Romaniei, chiar daca se bucura acum temporar de o imunitate absoluta”, se mai arata in comunicatul citat.

Jurnalistul Moise Guran demonstreaza usor ca liderii ALDE incearca sa manipuleze opinia publica atunci cand sustin ca presedintele Iohannis a „incalcat grav” prevederile Constitutiei. „Mie de exemplu mi se pare acum ca cei de la ALDE nu mai au bun simt si le acord o prezumtie de rea-credinta, caci folosesc interpretarea Constitutiei si impotriva literei, nu numai a spiritului acesteia”, spune Guran.

„Prostia asta a ALDE cu prezumtia de nevinovatie este foarte usor de desfacut. Art 109 din Constitutie, dar nu numai, prevede ca ‘trimiterea in judecata a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din functie.’ In logica lor, acest articol incalca prezumtia de nevinovatie, devreme ce un ministru, om si el, care n-a fost condamnat definitv ci e doar trimis in judecata, nu mai poate fi ministru.

Evident, 109 nu incalca nicio prezumtie, pur si simplu prezumtia de nevinovatie, reglementata de Art 23 (Libertatea individuala) se refera la interzicerea pedepsirii penale a unei persoane, inainte de condamnarea definitiva. Si atat.

Iohannis a spus ca prezumtia functioneaza doar in fata judecatorilor. Firesc, politicienii functioneaza pe baza de incredere publica, sunt adica judecati de opinia publica, indiferent de sentinta penala.

Cum sa interzici opiniei publice sa te judece? Mie de exemplu mi se pare acum ca cei de la ALDE nu mai au bun simt si le acord o prezumtie de rea-credinta, caci folosesc interpretarea Constitutiei si impotriva literei, nu numai a spiritului acesteia. Imi poate interzice cineva sa cred ca-s ticalosi?”, scrie Guran pe Facebook.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Comentarii: