Tariceanu se razboieste acum si cu ministrul de Externe al Finlandei. Oficialul strain este acuzat ca raspandeste „minciuni” despre situatia din Romania

actualitate

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, spune ca ministrul de Externe al Finlandei „a cazut in capcana dezinformarilor” si raspandeste „minciuni” despre situatia din Romania. Oficialul finlandez a declarat ca „actiunile recente ale guvernului roman provoaca o serioasa ingrijorare cu privire la directia evolutiei Romaniei”.

„Ministrul de Externe al Finlandei Timo Soini a cazut in capcana dezinformarilor care au fost raspandite in spatiul european cu privire la deciziile Guvernului Romaniei. De la inaltimea functiei pe care o ocupa si avand in vedere ca reprezinta statul finlandez, unul in care respectarea drepturilor cetatenilor, precum si o legislatie corecta, reprezinta principii fundamentale, ma asteptam la o reactie mult mai ponderata bazata pe adevaruri si nu pe minciuni. Afirmatiile ministrului finlandez nu au nicio legatura cu ceea ce se intampla in Romania. Pentru partidul pe care il conduc, pentru Guvernul din care facem parte, lupta impotriva coruptiei este un lucru absolut necesar, binevenit in societate. Insa, sunt surprins ca un reprezentant al Finlandei, un stat model pentru modul de functionare al justitiei, vine sa conteste tocmai dorinta unui Guvern de a aplica decizii ale Curtii Constitutionale.

Romania are o serie de probleme structurale ce tin de functionarea justitiei, lucruri pe care Guvernul a incercat sa le indrepte. Avem cele mai multe procese pierdute la CEDO, supraaaglomerare in inchisori si decizii ale CCR cu privire la Codul penal si Codul de procedura penala, care trebuiau obligatoriu puse in aplicare. Din pacate, asa cum este cunoscut, la ora actuala deciziile Curtii Constitutionale nu sunt transpuse in legislatia in vigoare. De asemenea, dl.Timo Soini ar trebui sa stie ca Romania detine un record unic cu peste 2000 de dosare de ancheta ale DNA pentru acuzatia de abuz in serviciu, lucru nemaiintalnit in alt colt al Europei, cu atat mai putin in Finlanda. Poate cu aceasta ocazie o sa afle despre abuzul de putere al unor autoritati care reprezinta tot o forma de coruptie. La fel de condamnabila, nu-i asa?

Executivul roman a dorit respectarea deciziilor luate de Curtea Constitutionala a Romaniei, lucru care ar fi fost perfect normal in Finlanda sau in oricare alt stat de drept. Guvernul nu a facut decat sa puna in acord deciziile Curtii cu legislatia penala, asigurand astfel cadrul functionarii corecte a unor institutii ale statului, in cazul de fata DNA, care au comis numeroase abuzuri asupra cetatenilor, incalcand drepturile si libertatile acestora. Fara indoiala ca dezinformarea si diverse interese politice, autohtone sau nu, au jucat un rol urias in declansarea crizei pe care Romania a traversat-o in aceste saptamani. Si totusi problema va trebui rezolvata. In privinta abuzului in serviciu solutia nu este nici dezincriminarea, dar nici recurgerea la stilul si practica anilor de teroare comunista din anii 50-60, ci alinierea strict la practica tarilor occidentale care au mai multa experienta in acest domeniu .

Am speranta ca, in calitatea sa de demnitar al statului finlandez, dl. Soini nu a facut aceste declaratii in scop politic, stiut fiind faptul ca este liderul unui partid cu valente nationaliste si populiste”, a scris Tariceanu pe Facebook.

Ministrul de Externe al Finlandei a afirmat recent, intr-o scrisoare adresata unui reprezentant al romanilor din tara sa, ca „actiunile recente ale guvernului roman provoaca o serioasa ingrijorare cu privire la directia evolutiei Romaniei”.

„Romania a devenit membra a UE in 2007, adica in urma cu 10 ani, in ciuda faptului ca nu indeplinea toate criteriile de aderare…. Actiunile recente ale guvernului roman provoaca o serioasa ingrijorare cu privire la directia evolutiei Romaniei. Este contrar intereselor Romaniei faptul ca noul guvern socialist a inceput sa faca pasi inapoi si a cautat sa dezmembreze printre altele legislatia referitoare la coruptie… Speram ca situatia din Romania se va linisti repede si ca guvernul va respecta vointa poporului..”, afirma ministrul finlandez de Externe, Timo Soini.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: