Tariceanu se vede deja presedinte: „Iohannis face o figura proasta in tara. Am un sfat pentru doamna Dancila”

politica

Presedintele ALDE Calin Popescu Tariceanu a declarat ca in coalitia de guvernare se va discuta despre posibile masuri care pot fi luate in raport cu presedintele Klaus Iohannis si a catalogat gesturile presedintelui ca „fiind o figura proasta in tara”.

„Trebuie sa va asteptati ca aceste masuri care ar putea fi analizate sa le analizam in cadrul coalitie, pentru ca in mod evident constantam cu totii ca presedintele incearca sa se repozitioneze. Cred ca incearca sa dea satisfactie unei minoritati a electoratului care este foarte radicalizata, dar presedintele trebuie sa gandeasca aceste demersuri in baza Constitutiei, nu in afara ei. Am vazut pozitionarea in amanarea revocarii unor ministri, apoi a numirii inlocuitorilor. Cat ramane in drept constitutional, nimeni nu poate adopta nicio retorsiune”, a declarat Calin Popescu Tariceanu, la Romania TV, citat de Mediafax.

Seful Senatului a mai spus ca se va discuta in coalitie daca trebuie adoptate anumite masuri.

„Pana una alta trebuie sa tinem cont ca presedintele a semnat decretele celor doi ministri. Premierul are libertatea si dreptatea sa faca nominalizari la care presedintele trebuie sa raspunda. Si fara sa prelungim aceste nominalizari mai ales ca Romania prezideaza Consiliului European si reuniunile sunt prezidate de ministri nostri. Deci face o figura proasta in tara. La acest lucru trebuie sa se gandeasca inclusiv presedintele Romaniei”, a mai spus Tariceanu.

Calin Popescu Tariceanu a mai spus ca in cazul in care presedintele Klaus Iohannis va incalca prevederile inscrise in Constitutie, atunci poate fi vorba despre un demers de suspendare. Liderul ALDE a precizat ca seful statului nu poate bloca Guvernul sau Parlamentul.

„Presedintele nu poate sa blocheze nici Guvernul, nici Parlamentul, pentru ca de fiecare data cand au aparut aceste semne de blocaj a fost sesizata Curtea. Parerea mea ca intr-o situatie normala nu ar fi fost nevoie de o sesizare a CCR. Cred ca presedintele a epuizat toate posibilitatile de a se eschiva in continuare. S-a vazut ca asta este atitudinea pe care o adopta presedintele, atunci cand esti avertizat ce vrea sa faca oponentul tau. Stim ce vrea sa faca presedintele. Nu este niciun fel de surpriza. Premierul este pregatit la a face fata. Toate sicanele pe care le face presedintele nu ne vor impiedica sa adoptam toate masurile din programul de guvernare, fie ca e vorba de salariati sau de pensionari”, a afirmat Calin Popescu Tariceanu, intr-o interventie telefonica duminica seara la Romania Tv.

Acesta a precizat ca este mai important pentru coalitie sa guverneze decat sa se lanseze „in lupte sterile” cu Klaus Iohannis.

„Motivele de suspendare sunt foarte clar inscrise in Consitututie. Daca presedintele va ajunge sa incalce prevederile din Constitutie, atunci va fi cu totul altceva. Orice sicane nu ne sperie. Nu ne lasam impresionati, nici intimidati de aceste lucruri. Asta considera presedintele, asta poate, ne vedem mai departe de drum. E mai important sa guvernam decat sa stam in lupte sterile cu presedintele. Eu, fara sa fiu consilierul doamnei premier, daca m-ar intreba i-as spune – ‘nu il bagati prea mult in seama pe presedinte. Vedeti-va de treaba’”, a adaugat Tariceanu.

Comentarii: