Tariceanu si Norica sufera pe margine. ALDE Europa are o noua denumire, USR PLUS sunt o componenta importanta

politica

Grupul politic centrist din Parlamentul European (PE) la care au aderat eurodeputatii francezi pro-Macron a fost redenumit ‘Renew Europe’, o formula care nu mai contine termenul de ‘liberal’, pentru a evita conotatiile acestuia in Franta, transmite AFP, citata de Agerpres.

Cei 21 de deputati francezi alesi in mai in Parlamentul European pe lista ‘Renaissance’ (‘Renasterea’) formeaza cea mai mare delegatie din cadrul viitorului grup, care va avea peste 100 de membri si va fi cel de-al treilea ca marime, dupa cel al Partidului Popular European (PPE) si cel al social-democratilor (S&D).

Noul grup este construit pe bazele celui al Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE), prezidat de fostul prim-ministru belgian Guy Verhofstadt, un sustinator declarat al ambitiilor europene ale presedintelui francez Emmanuel Macron. Din acest grup fac parte si europarlamentarii romani ai USR PLUS.

‘Noul nostru grup in Parlamentul European a ales un nou nume: Renew Europe’, a anuntat Guy Verhofstadt miercuri pe Twitter, salutand aparitia unei formatiune ‘mai puternice ca oricand’.

Noua denumire ‘ar trebui sa le dea satisfactie noilor nostri parteneri francezi’, a reactionat eurodeputatul liberal-democrat britanic Chris Davis, a carui delegatie va fi a doua cea mai numeroasa in grup. ‘Insa multi dintre noi vor continua sa-l numeasca ‘grupul liberal”, a adaugat el, malitios.

‘Renew Europe’ va ocupa o pozitie ‘balama’ in PE, dupa ce grupul popular si cel social-democrat au pierdut, in urma recentelor alegeri, capacitatea istorica de a forma o majoritate in doi.

Deputatii francezi din grup mizeaza sa detina rolurile principale, sub conducerea lui Nathalie Loiseau, fost ministru si candidata la presedintia acestuia, ce urmeaza sa fie decisa pe 18 sau 19 iunie.

Candidatura sa pare fireasca avand in vedere numarul de deputati adusi de lista sa, dar pozitia lui Nathalie Loiseau pare fragilizata dupa ce in presa au aparut declaratiile sale facute ‘off the record’ unor jurnalisti la Bruxelles.

Criticile sale fata de candidatul PPE la presedintia Comisiei Europene, Manfred Weber, calificat drept ‘ectoplasma’, dar mai ales fata de membri ai ALDE, nu erau destinate publicarii.

Ele au fost insa relatate de cotidianul belgian Le Soir, apoi si in alte publicatii, provocand nemultumiri.

Intr-un mesaj adresat colegilor sai si vazut de AFP, Nathalie Loiseau afirma ca ‘nu recunoaste’ declaratiile ce ii sunt atribuite si in care spunea ca ‘totul este de facut’ in acest grup obisnuit sa joace roluri secundare in PE.

‘Ea nu arata nicio calitate umana pentru jobul acesta, nici macar un minimum de simt al diplomatiei’, a criticat o sursa din interiorul grupului.

Potrivit acesteia, candidatura lui Nathalie Loiseau la presedintia grupului nu este compromisa, dar fostul ministru francez ar putea fi determinat sa faca mai multe concesii in ce priveste impartirea functiilor, mai ales a celor de presedinti ai comisiilor din PE.

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: