politica

Tariceanu solicita nervos dezincriminarea abuzului in serviciu si le cere magistratilor sa-si tina gura: „Politica penala o face Parlamentul si nu o face sistemul juridic”

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, considera ca prevederea referitoare la abuzul in serviciu din actuala lege penala a dat nastere la abuzuri de interpretare a legii prin care multi oameni au fost anchetati, iar unii condamnati. „Pana la urma, politica penala o face Parlamentul si nu o face sistemul juridic”, a adaugat Tariceanu.

Tariceanu a mai spus ca o buna parte din administratia centrala si locala este “blocata” din cauza “temerii” de a adopta orice fel de decizie care ar putea sa fie investigata de procurori. ”Sa tinem cont de faptul ca aceasta prevedere este o mostenire din perioada comunista si stalinista si sa facem un Cod penal care sa fie modern”, a mai spus presedintele Senatului. Aceste declaratii au loc in contextul controverselor din comisia Iordache generate de propunerea CSM de a stabili un prag de 50.000 de euro pentru ca abuzul in serviciu comis de alte persoane decat functionarii publici sa fie considerat infractiuni. Propunerea a fost intre timp retrasa.

“Ceea este cert este un lucru, si anume ca abuzul in serviciu, asa cum este in momentul de fata prevazut in legea penala, a dat nastere nu la abuzuri in serviciu, ci la abuzuri de interpretare a legii, prin care foarte multi oameni au fost anchetati, unii condamnati si care a dus la urmatoarea situatie: in momentul de fata o buna parte din administratia centrala si locala este blocata din cauza temerii de a adopta orice fel de decizie care ar putea sa fie investigata de procurori, in speta de cei de la DNA, pe temeiul abuzului in serviciu. Ceea ce trebuie facut este o reglementare mult mai exacta, mult mai precisa, in asa fel incat aceste abuzuri care au avut loc in ultimii ani sa dispara”, a afirmat joi Tariceanu la Senat.

Intrebat daca este de acord cu instituirea unui prag valoric pentru abuzul in serviciu, Tariceanu a raspuns: “Eu as fi de parere cu totul altceva, si anume sa ne raportam la legislatia europeana care constituie un model fara indoiala si pentru Romania, sa ne uitam ca sunt tari in care nu exista aceasta prevedere de abuz in serviciu. Sa tinem cont de faptul ca aceasta prevedere este o mostenire din perioada comunista si stalinista si sa facem un Cod penal care sa fie modern, comparabil cu prevederile care se regasesc la nivel european. Putem sa mergem si pe aceasta formula. Am discutat cu reprezentantii unor mari tari din UE, unde nu exista aceasta prevedere in Codul penal. La noi, mostenirea comunista, vedeti ca suntem la 30 de ani de la caderea comunismului si inca suntem nostalgici. Nu eu. Vad ca sunt multi nostalgici dupa acea perioada. De ce? Pentru ca aceste prevederi din Codul penal erau folosite cu precadere ca instrumente politice de eliminare a unora care sunt incomozi, la fel cum s-a intamplat in ultima perioada si in Romania. Nu e nicio diferenta”.

El a pledat pentru sanctionarea administrativa a celor care gresesc la serviciu.

“Putem sa ne orientam foarte bine dupa legislatia care functioneaza in alte state. La noi, rezultatele acestei campanii pe care am vazut-o desfasurata in ultimii ani se vad. Romania sta prost la absorbtia fondurilor europene, sta prost cu implementarea proiectelor. De ce? Din acest motiv, pentru ca functionarii din ministere nu mai vor sa semneze pentru ca au toti grija familiei, grija locului de munca si in final a propriei libertati si nu vor sa se mai angajeze in nici un fel. Daca vrem sa stam pe loc si dupa aceea sa ne plangem tot timpul ca nu absorbim fonduri europene, ca nu se fac proiecte, mentinem chestiunea aceasta. Cred ca trebuie sa facem o alegere. Pana la urma, politica penala o face Parlamentul si nu o face sistemul juridic”, a adaugat Tariceanu.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Brazilia va trimite la Olimpiada de la Paris prima sportiva indigena din Amazon, care este neintrecuta la tirul cu arcul

Graziela Santos din Manaus vrea sa devina prima femeie indigena care sa concureze pentru Brazilia…

51 de secunde ago

Planeta maimutelor: „bandele de macaci” din Thailanda au luat cu asalt strazile unui oras turistic, distrugand afisele care cer alungarea lor – VIDEO

Intr-un oras thailandez, macacii au devenit o problema politica inflacarata si manifesta atitudini aproape umana,…

15 minute ago

Cei mai buni prieteni: un canibal si un criminal in serie din Rusia au fost eliberati din inchisoare si, drept, multumire, au plecat pe frontul din Ucraina

Dmitri Malisev a fost condamnat la 25 de ani intr-o inchisoare de maxima securitate pentru…

31 de minute ago

Ministrul britanic de Externe, David Cameron, sustine ca Ucraina are dreptul de a lansa lovituri aeriene in adancul teritoriului rus

Seful diplomatiei britanice David Cameron a vizitat joi Kievul si a anuntat intentia Marii Britanii…

O oră ago

Taiwanul anunta ca 26 de avioane de lupta chineze au fost detectate in jurul insulei

Ministerul Apararii din Taiwan a anuntat vineri ca a detectat 26 de avioane si cinci…

O oră ago